Fouten maken is goed voor je brein

Dagelijks leven22 februari 2019 Driestar Educatief
brein

Dr. Neely Anne de Ronde-Davidse, lector passend leraarschap, denkt veel na over inclusieve klassen en leerkrachtcompetenties en je brein. In deze boekrecensie deelt ze een aantal toegankelijke inzichten voor onderwijs en dagelijks leven.

Er zijn boeken over ons brein die ik maar moeilijk kan rijmen met het christelijk geloof (denk bijvoorbeeld aan het boek ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab). De titel van het boek van de jonge Duitse wetenschapper Henning Beck geeft echter gelijk ademruimte: ‘Fouten maken is goed voor je brein. Waarom de zwakte van ons brein juist onze kracht is’. Ik geloof dat onze Schepper ons goed gemaakt heeft en tegelijk lankmoedig is met onze zwakheden. Ook ik neem foute beslissingen, maar van het lezen van dit boek heb ik geen spijt. Ik licht graag een tipje van de sluier op en zal dat verbinden met onderwijs en ons dagelijks leven. Ik hoop dat het u aanspoort het boek ook eens te lezen.

Het nut van breinonderzoek
Ik heb een bijzondere interesse voor de werking van ons brein. Het zit zo vernuftig in elkaar, dat ik niet anders kan dan geloven dat het wonderlijk gemaakt is. Het breinonderzoek waar Beck over schrijft, gaat om het doen van psychologische taakjes. Soms wordt dat gecombineerd met het meten van hersenactiviteit, bijvoorbeeld met een MRI scan of zogeheten ERP’s. Een voorbeeld hiervan is onderzoek naar executieve functies. We weten daardoor dat de frontaal kwab actief is bij taakjes die een beroep doen op executieve vaardigheden zoals plannen. Deze vaardigheden blijven zich ontwikkelen tot in de jong volwassenheid. Kinderen leren plannen en hopen dat ze dat redelijk zelfstandig kunnen bij de start van de middelbare school heeft dus weinig kans van slagen. Ze hebben veel langer begeleiding nodig en zullen eerst veel fouten maken (zoals een keer huiswerk vergeten) om zich hier verder in te kunnen ontwikkelen. Dit weten we dankzij breinonderzoek. Een ander voorbeeld: Verkregen inzichten over bijvoorbeeld lees- en rekenontwikkeling helpen om een curriculum te ontwikkelen dat aansluit bij wat kinderen gemiddeld genomen zouden moeten kunnen. Je voorkomt daarmee dat je dingen van kinderen vraagt die ze nog helemaal niet kunnen behappen.

De imperfectie van ons brein
Ons brein is flexibel, het heeft een groot aanpassingsvermogen. Maar om dat te ontwikkelen, zijn fouten nodig, betoogt Beck. Een brein dat perfect werkt, kent geen verrassingen en belemmert je ontwikkeling. Denk maar aan een schaakpartij. Als beide spelers foutloos spelen, eindigt de partij altijd in remise. Dat er meestal toch een winnaar uitkomt, is het gevolg van een fout van de tegenstander. Dat flexibele vermogen onderscheidt ons van computers. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug bij onze rekenontwikkeling. Een computer kan snel exacte berekeningen uitvoeren, ons brein is daartoe helemaal niet in staat. Sterker nog, ons hele rekensysteem is gebaseerd op schatten. Ik zal dat uitleggen met een voorbeeld.

Rekenontwikkeling: schatten is fouten maken
Dankzij onderzoek weten we dat we hoeveelheden tot en met 4 (zoals 4 stippen) in één keer kunnen overzien, dus zonder te tellen. Als de hoeveelheid stippen toeneemt moeten we ze gaan tellen, maar als de hoeveelheid te groot wordt komen we in de problemen. Duizend stippen tellen kost tijd en het lukt het alleen als je dat heel systematisch aanpakt. Je kent de gedachte wel: had ik deze stip nu al wel/niet geteld? Op dit soort momenten gaan we hoeveelheden schatten en dat brengt fouten met zich mee.

Je ziet schattingsfouten vroeg in de rekenontwikkeling (circa tot half groep 3) ook terug in hoe kinderen getallen op een getallenlijn plaatsen. Een getal op een lijn van 1 tot 10 plaatsen gaat meestal nog wel goed, maar vraag je een kind het getal 10 op een lijn van 1 tot 50 te plaatsen, dan kiezen ze vaak voor het midden. Een volwassene zal denken: hé, daar moet 25 staan. Inderdaad, maar dat inzicht ontwikkelen kinderen pas later. Ze hebben daarvoor getalbegrip nodig. Een kind moet snappen dat het cijfer 4 een hoeveelheid (van bijvoorbeeld 4 stippen) weergeeft. Alleen dan leer je te begrijpen dat 5 meer is dan 4 en alleen dan zal het lukken om sommen op te lossen. Als een leerling in groep 3 de sommen niet geautomatiseerd krijgt, heeft herhaling dus weinig zin. Je kunt eerst beter met een paar eenvoudige testjes proberen te achterhalen hoe het met schatten en getalbegrip zit. Als dat niet goed ontwikkeld is, zul je dat eerst met een leerling moeten gaan oefenen. Het online computer programma The number race kan hierbij ondersteuning bieden. Het oefent op een adaptieve manier deze basale vaardigheden, opgevolgd door sommen. Het is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Motivatie en dienstbaarheid
Naast dit hoofdstuk over rekenen heeft het boek van Beck nog dertien hoofdstukken waarin onder andere leren, geheugen en de bekende black-out, maar ook verveling en denkpatronen aan de orde komen. Ik kan alle hoofdstukken niet allemaal langs lopen, dan bent u als lezer op een gegeven moment afgeleid (ook een hoofdstuk) en waarschijnlijk ook niet meer zo gemotiveerd dit boek te gaan lezen. Ik deel alleen nog wat Beck over motivatie schrijft. Topbonussen (zoals van bankiers), zegt Beck, werken niet motiverend. Het geeft andere hard werkende medewerkers geen goed gevoel, het kan zelfs jaloezie opwekken. Maar belangrijker is dat die bonussen voorbij gaan aan hoe motivatie werkt. Motivatie komt vooral vanuit jezelf en richt zich op anderen; een taak krijgt zin als je daarmee dienstbaar kunt zijn. Het werkt motiverend als collega’s dat zien en tegen je vertellen. Een geslaagde samenwerking is daarom voor de meeste mensen heel motiverend. Dat principe kun je prima toepassen in een klas met een grote diversiteit in leerbehoeften. Hoe kun je leerlingen zo vormen dat ze met hun leren ook dienstbaar zijn aan medeleerlingen? Het is echt zinvol om daar in het team eens met elkaar over na te denken op een studiemiddag. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hoe je instructie geeft, of aan hoe je groepen of maatjes samenstelt.

Motivatie bij saaie klusjes: sociale controle
Helaas zijn sommige taken saai. Denk maar aan het uitwerken van de 10 minuten gesprekken in Parnassys, een tijdrovende klus. Dan helpt ons brein niet mee, dat geeft namelijk liever snel een “kick-signaal” af. Dat is de reden dat we sneller onze smartphone pakken en tijdrovende klussen vaak blijven uitstellen tot de deadline nadert. Grote klussen kun je daarom het beste opdelen in kleine stukjes en je moet vooral voldoende pauzes inlassen. In pauzes kan ons brein namelijk ‘op adem’ komen en dat komt onze creativiteit ten goede. Ook voorkom je hiermee dat je fouten gaat maken als gevolg van overbelasting van je brein. En ook hier: sociale controle werkt verrassend goed. In het geval van de 10 minuten gesprekken zou je met een paar collega’s een moment kunnen afspreken waarop iedereen daaraan gaat werken. Je spreekt af na tien uitgewerkte gesprekken een pauze in te lassen. Geheid dat niemand in de verleiding komt er toch maar acht uit te werken. Voor je het weet, ben je klaar.

Conclusie
Dit waren slechts een paar leuke en nuttige wetenswaardigheden uit ‘Fouten maken is goed voor je brein’. Het boek staat vol met leuke wetenswaardigheden, nuttig voor het onderwijs, maar ook voor je dagelijks leven. Het boek is op zeer toegankelijke wijze geschreven. Je hoeft geen neurowetenschapper te zijn om te snappen wat er staat. Beck heeft het wetenschappelijk goed onderbouwd, beschrijft gebruikte psychologische taakjes uit onderzoek en nodigt de lezer uit zelf opdrachten uit te voeren. Aan de hand van dagelijkse voorbeelden, veelal met humor omkleed, leer je echt iets over ons wonderlijke brein. Zelf ontdekte ik onder andere dat ons brein niet is ingesteld op perfectie. We mogen fouten maken, verkeerde beslissingen nemen. Een hele geruststelling. God is echter nog veel wonderlijker dan ons brein, bij Hem mogen we om vergeving vragen voor de fouten die we maken. Dat is echte genade waar we van mogen leven. Dat gaat ons brein te boven.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan 30 christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend christ

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Meerartikelen

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke