Recep Tayyip Erdogan

Nieuws

06 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Veel christenen zijn bang voor Erdogan na terugtrekkende beweging Trump

Christenen in Noord-Syrië leven in angst sinds president Donald Trump aankondigde dat hij de Amerikaanse troepen wil terugtrekken uit Syrië. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt het noordoosten van Syrië binnen te vallen. In deze regio wonen ook veel christelijke minderheden, schrijft CBN News.

"Het gevolg van de Amerikaanse terugtrekking is dat de Turken ons meer en meer bedreigen," merkt commandant Ahmed Mousa op namens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een militaire coalitie die actief is in de Syrische burgeroorlog. De coalitie ontvangt militaire steun van de Verenigde Staten. Door middel van een veiligheidszone wil Erdogan de Turks-Syrische grens beheersen. Veel christenen vrezen dat dit gepaard gaat met militaire acties.

Erdogan beschouwt de Koerdische bondgenoten van de Amerikanen als terroristen. Als de Amerikanen zich terugtrekken ziet de Turkse president zijn kans schoon om het gebied te zuiveren. Maar het noordoosten van Syrië is dus niet alleen de thuisbasis van de Koerden, maar ook van christenen, Yezidi's en andere minderheden.

Eerder dit jaar luidden christelijke politieke en militaire organisaties in Syrië de noodklok via Jubilee Campaign. ‘We hebben dringend bescherming nodig tegen de bedreigingen van Turkije om ons gebied binnen te vallen en te ‘zuiveren’ van christendom, religieuze vrijheid en democratie.’ Volgens hen was de Turkse aanval op Afrin begin 2018 slechts een voorbode van wat de Syrische christenen te wachten staat als Westerse troepen zich terugtrekken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify