papieren evangelisten

God

07 februari 2019 door Filip Uijl, Stichting Friedensstimme

Hoe papieren evangelisten tot zegen zijn in Rusland

Evangeliseren wordt in Rusland steeds moeilijker. Kort na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werden folders, traktaten en Bijbels uit je handen getrokken. In het Kremlin konden Bijbels uitgedeeld worden en je kon rustig bij de drukke metrostations van Moskou luidkeels je boodschap verkondigen. Wie of wat je ook maar te vertellen had. Dat is verleden tijd.

Ook onze broeders en zusters krijgen steeds meer te maken met tegenwerking. De politie vraagt hen vriendelijk of ze hun boekentafel op willen ruimen. Soms komt de politie naar gebedshuizen of komen broeders vanwege ‘illegale missionaire activiteiten’ voor de rechter te staan. Gemeenteleiders krijgen te maken met rechtszaken en worden bedreigd met onteigening en sluiting van het gebedshuis.

Stichting Friedensstimme stelt honderd evangelisten in staat om zich volledig aan evangelieverkondiging te wijden en voorziet hen van lectuur en middelen voor vervoer.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Stichting Friedensstimme

Voor veel christenen is dit nieuw. Zij zijn niet opgegroeid in de tijd van de hevige geloofsvervolging van de jaren ’70 en ’80. Een aanzienlijk deel van de gemeenteleden leefde toen nog in de wereld. Toch is er bij velen nog een sterk verlangen om het Evangelie te delen. ‘Rusland heeft de Heere Jezus nodig.’ Zowel in de steden als in de duizenden verloren dorpen in de binnenlanden van Rusland wordt het Evangelie verkondigd. Russische christenen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om het Goede Nieuws te verkondigen.

Russen zijn lezers. Daar speelt de krant op in.

Sinds vijf jaar geeft de Bond van Evangelie Christen Baptisten (de niet-geregistreerde baptisten) de krant ‘Gelooft u?’ uit. Russen zijn lezers en ze houden van nieuws. Daar speelt deze krant op in. Deze evangelisatiekrant bevat allerlei artikelen over thema’s die direct of indirect te maken hebben met de Bijbel: Een verhaal over de schepping, een artikel over het gebed, een korte biografie over de natuurkundige Faraday (een godvrezend man), een bijdrage over horoscopen en wat de gevaren daarvan zijn. Belangrijk is te beseffen dat de krant primair een evangelisatiemiddel is. De redacteuren zijn vooral bezig met de vraag hoe er over God verteld kan worden. De krant wordt in 20 regionen van Rusland gedrukt, bijvoorbeeld het Verre Oosten, de Kaukasus, Centraal Rusland en Siberië. Bovendien verschijnt de krant naast het Russisch ook in het Moldavisch. De oplage is rond de 750.000 kranten per maand. In 2016 zijn er in totaal 7.300.000 exemplaren verspreid, in 2017 ruim 8 miljoen. En de oplage groeit elk jaar.

Omdat de krant gedrukt wordt in drukkerijen van de staat, wordt deze heel goed aangenomen. Veel Russen zijn argwanend. Als je hen een folder geeft willen ze tegenwoordig eerst weten wie de folder heeft uitgegeven. Als ze vernemen dat de baptisten ‘erachter’ zitten dan gooien ze de folder sneller weg. Immers, baptisten worden meer en meer gezien als handlangers van het westen, en dat is momenteel een negatieve associatie. Daarom wordt er niet specifiek dogmatisch geschreven en bevat de krant ook geen artikelen die een directe aanval zijn op de Russisch orthodoxe kerk.

Achterin de krant vond hij het adres van een gebedshuis en hij besloot erheen te gaan. Inmiddels is de man gedoopt.

De Heere zegent de uitgave van de krant. Vele evangelisten schrijven ons van de zegen die ze hebben ervaren. Allereerst geeft het uitdelen van de krant vreugde. Veel mensen nemen de krant graag aan. De krant biedt openingen voor gesprekken met de mensen. In het afgelopen jaar hebben we van verschillende evangelisten brieven gekregen van mensen die door middel van deze krant naar de samenkomsten zijn gekomen. Onlangs kregen we een bericht uit Charkov (Oekraïne) waar een man de krant had gekregen. Deze voormalige politieagent was er in gaan lezen en een artikel maakte hem bijzonder onrustig. ‘Als het er zo voorstaat met mijn ziel, dan zal ik verloren gaan.’ Het bracht hem tot een bezinning op zijn leven. Achterin de krant vond hij het adres van een gebedshuis en hij besloot erheen te gaan. Inmiddels is de man gedoopt. Hij mag weten dat de Heere zijn zonden vergeven heeft en hij heeft rust gekregen in zijn hart.

Evangelist Ivan Woekwoetagin uit het verre Tsjoekotka schrijft over een man van 29, Alexander. ‘Deze man had zes jaar doorgebracht in de gevangenis. Daar had de Heere hem bereikt en hij had zich bekeerd. Het begon allemaal omdat hij de krant ‘Gelooft u?’ gelezen had. Na zijn vrijlating ontmoette hij gelovigen en nu is hij voor mij een dierbare broeder geworden. Wij lezen samen de Bijbel en ervaren warme gemeenschap. Hij is een oprechte, wedergeboren ziel. Ik verwacht dat hij binnenkort gedoopt zal worden.’

Zo gebruikt de Heere de krant ‘Gelooft u?’ om mensen te brengen tot het geloof in Zijn Zoon Jezus Christus.

Stichting Friedensstimme staat al 35 jaar voor ondersteuning van christenen in de voormalige Sovjet-Unie bij hun evangelisatie- en zendingsactiviteiten. Bezoek hier de website van Friedensstimme en klik hier om het werk van de stichting te ondersteunen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify