Nieuws

05 februari 2019 door Jeffrey Schipper

PKN-gemeenten dreigen ANBI te verliezen

Een heel aantal gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) voldoet niet aan de verplichtingen voor een algemeen nut beogende instelling (ANBI), laat het Nederlands Dagblad weten.

Op de eigen website schrijft de PKN: 'Elke gemeente en diaconie dient een verkorte exploitatierekening te publiceren op het internet (in de meeste gevallen op de website van de gemeente). Dit komt voort vanuit de ANBI wetgeving en het convenant dat er tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de belastingdienst overeengekomen is. De gegevens over 2017 (vanuit de jaarrekening 2017) hadden uiterlijk 1 juli 2018 op uw website moeten staan.

In veel gevallen is dit gedaan, maar vanuit de classicale colleges voor de behandeling van beheerszaken (CCBB) is geconstateerd dat nog niet alle gemeenten en diaconieën deze gegevens gepubliceerd (of correct gepubliceerd) hebben. Hier is door de dienstenorganisatie en de afdeling Juridische Zaken reeds overleg over gevoerd met de Belastingdienst en daarbij is de noodzaak om op heel korte termijn dit verzuim te herstellen aan de orde gekomen. Daarover hebt u in december jl. al een brief ontvangen.'

Gemeenten hebben tot 1 mei om hun website in orde te maken. Gemeenten die dat niet doen dreigen hun ANBI-status kwijt te raken. De gebrekkige huishouding op lokaal niveau heeft verder geen negatieve gevolgen voor de landelijke PKN. Die houdt gewoon haar ANBI-status, maakt het ND duidelijk.

Lees hier meer op de site van de PKN.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify