Joram van Klaveren

Nieuws

05 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Terugluisteren: Voormalig christen Joram van Klaveren legt uit waarom hij moslim is geworden

Door zijn ouders werd Joram van Klaveren gedoopt in een gereformeerde kerk. "Na het eten lazen we thuis uit de Bijbel." Die Bijbel heeft in het leven van het voormalig PVV-Kamerlid plaats gemaakt voor de Koran. In NRC Handelsblad vertelt Van Klaveren dat hij radicaal van gedachten is veranderd en moslim is geworden.

Maandagavond vertelde Van Klaveren in het Radio 1-programma Dit is de Dag over zijn ommekeer. Zijn twijfels begonnen als VWO-leerling. "Ik probeerde de dogmatiek te doorgronden en liep toen aan tegen de Drie-eenheid. Ik kon niet veel met de gedachte dat God eindig en oneindig tegelijk is. In het christendom staat een persoonlijke relatie met God centraal. Op een gegeven moment bid je tot God, Jezus en de Heilige Geest." Voor Van Klaveren was dat verwarrend.

Tijdens het schrijven van zijn boek werd zijn "twijfel omgezet naar actief ongeloof". Vervolgens is hij meer en meer van het christendom afgeweken. Zijn bedoeling was het schrijven van een islamkritisch boek. Voor de ex-politicus staat het als een paal boven water dat God bestaat en dus ging hij op zoek naar andere wegen. "In eerste instantie voelde ik mij aangetrokken tot het jodendom. Maar ik miste de essentiële plek van Jezus."

Van Klaveren keurt het niet goed dat christenen worden uitgesloten in islamitische landen zoals Saoedi-Arabië en Iran. Maar hij wijst ook op landen, zoals Albanië, waar moslims zich vredelievender opstellen. "De profeet Mohammed had ook mensen om zich heen die zich bekeerden tot het christendom. Daar had hij helemaal geen probleem mee. Die houding is elementair binnen de islam."

Bekijk onderstaand fragment en klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren:

Reacties

Ik zou toch eerst de Koran eens echt goed doorlezen als ik jou was ...
REAGEER
H
Zie de zoektocht van Nabeel Qurechi vastgelegd in zijn boek "Ik zocht Allah en vond Jezus". En : "Allah of Jezus". Indrukwekkend zijn discussie met de islam op youtube.
H
Een indrukwekkend boek van Nabeel: " Answering Jihad"

Zie ook de gesprekken tussen David Wood met de islam geleerden, hoe hij hen weerlegd youtube David WoodToon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify