Bijbel in een jaar

God

05 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Esther leest de hele Bijbel in één jaar: "De Bijbel in mijn eentje lezen is niets voor mij"

Veel mensen willen wel eens de Bijbel helemaal doorlezen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Of ze denken dat het niet gaat lukken om het lezen vol te houden. De bijbeluitgave ‘Bijbel in een jaar’ van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) biedt uitkomst. De 27-jarige Esther Stapel heeft werk gemaakt van haar goede voornemen. Zij gaat dit jaar deze uitdaging tóch aan.

Het NBG brengt de Bijbel dichtbij in binnen- en buitenland.

Waarom ben je deze uitdaging aangegaan?
“Ik wil graag meer kennis hebben over de Bijbel, zodat ik het hele plaatje heb. De Bijbel heeft tot nu toe niet echt een belangrijke plek in mijn leven gehad, ook doordat ik er zelf niet actief mee bezig ben geweest. Ik vind het moeilijk om zomaar de Bijbel erbij te pakken en erin te lezen; want wat moet ik dan precies lezen, waar moet ik beginnen? Soms lees je ergens van die mooie korte bijbelteksten, als inspirerende quotes. Maar hoe mooi zo’n quote ook kan zijn, vaak zegt de context ervan veel meer dan alleen die paar zinnen.”

De Bijbel in één jaar uitlezen is nogal een ambitie! Hoe ga jij te werk?
“’Bijbel in een jaar’ is een complete bijbel in de Nieuwe Bijbelvertaling, maar dan opgedeeld in 365 stukken. Elke dag lees ik een psalm of spreuk en een passage uit het Oude en Nieuwe Testament. Dat doe ik samen met een groep van negen vrouwen en mannen, in de leeftijd van 18 tot 48. Iedereen leest de Bijbel thuis voor zichzelf. Via onze WhatsApp-groep houden we elkaar zo nu en dan op de hoogte. Eén keer in de maand komen we samen om te delen hoe we het ervaren. Dat doen we aan het einde van iedere maand, onder het genot van een kop koffie en een koekje.”

"Tot het moment dat ik met ‘Bijbel in een jaar’ in aanraking kwam, las ik niet meer dan een keer of zes per maand uit de Bijbel."

Hoe ervaar je het tot nu toe?
“Goed!,” antwoordt Esther. “Soms vind ik het lastig om bij te houden. Tijdens drukke periodes moet ik soms drie dagen inhalen. Maar als het even rustig is werk ik soms ook drie dagen vooruit. Ik heb geen vaste momenten. Bij mij werkt dat niet. Anderen kiezen er wel bewust voor om bijvoorbeeld iedere ochtend of tijdens de lunch de Bijbel te lezen.”

Vorig jaar deed je belijdenis. Als je de periodes voor en na die keuze vergelijkt, ga je sindsdien op een andere manier met de Bijbel om?
“Jazeker. Als puber was ik pertinent overal tegen, dus ook tegen kerk en geloof. Pas later dacht ik na over het geloof dat ik van huis uit heb meegekregen. Zo’n vijf à zes jaar geleden heb ik bewust de keuze gemaakt om het geloof ook in mijn eigen leven toe te passen. Ik wil doen wat Jezus van mij vraagt en daar hoort het lezen van de Bijbel ook bij! Tot het moment dat ik met ‘Bijbel in een jaar’ in aanraking kwam, las ik niet meer dan een keer of zes per maand uit de Bijbel. Alleen via een kerkdienst of door het jeugdwerk kwam ik met de Bijbel in aanraking. Maar pas sinds kort lees ik Gods Woord ook voor mezelf en dat vind ik heel verrijkend.”

Waarom is het zo prettig om op deze manier een jaar lang de Bijbel te lezen?
“De Bijbel in mijn eentje lezen is niets voor mij. Dan zouden teksten veel minder blijven hangen,” vervolgt Esther. “Stel je voor dat ik iedere dag een Psalm zou moeten lezen. Dan zou ik snel afhaken! Door de afwisseling tussen een psalm of spreuk en een passage uit het Oude en Nieuwe Testament blijven teksten veel meer hangen. Daarnaast motiveert het mij dat ik dit niet alleen doe. Omdat we als groep maandelijks bij elkaar komen, wil ik zo min mogelijk achter lopen. De Bijbel lezen is groepsverband is een mooie stok achter de deur!”

‘Bijbel in een jaar’ is verkrijgbaar voor € 25,00 via deze website.

Reacties

J
Schreeuw om Leven heeft al jaren een gratis rooster om in 2 jaar de Bijbel door te lezen. Dus zo nieuw en bijzonder is dit niet.

Beste Stolk, o jawel: nieuw én bijzonder... lees nog maar eens terug: duidelijker kan m.i. niet... :-)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify