Siberië

Nieuws

04 februari 2019 door Volkskrant

Deze man uit Siberië beweert dat hij de Messias is (en heeft vijfduizend volgelingen)

Een dag voordat er een einde kwam aan de Sovjet-Unie ontdekte Sergej Torop (58) naar eigen zeggen dat hij de Messias is. Hij woont op een berg in Siberië. Deze man, zeggen de vijfduizend inwoners, is de wedergeboorte van Jezus Christus, citeert de Volkskrant. Door zijn volgelingen wordt hij Vissarion of de Leraar genoemd.

In ieder huis hangen portretten van Vissarion, een man met lange donkere haren en een baard. De instructies verspreidt Vissarion via boeken, online audiotoespraken en in vraag-en-antwoordsessies met zijn volgelingen, al zijn die zeldzaam geworden de laatste jaren. Inwoners van het dorp van Vissarion moeten beloven om zich aan zijn instructies te houden. Dus als Vissarion oproept om meer kinderen te baren, desnoods met andere mensen dan je echtgenoot, dan moet je gehoorzamen. Of je vertrekt.

De Volkskrant beschrijft hoe Vissarions volgelingen knielend in de sneeuw kaarsjes vasthouden, zingen en hoopvol omhoog kijken. Vissarion is niet te zien. Hij vertoont zich pas na een halfuur. Als de volgelingen hem zien, wordt het doodstil op de berg midden in de taiga. Alleen het gekraak van sneeuw onder laarzen is nog te horen en het gesnik van vrouwen. Traag loopt Vissarion richting zijn troon en blijft dan staan. Minutenlang tuurt hij over zijn geknielde volgelingen, glimlachend.

Overigens ziet de Russisch orthodoxe kerk de gemeenschap van Vissarion allerminst als een paradijs op aarde. Voor de kerk is Vissarion een totalitaire sekteleider die zijn volgelingen uitbuit.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant.

Reacties

J
Heeft Jezus hier niet voor gewaarschuwd toen Hij sprak over de valse Christussen die zullen opstaan in het laatste der dagen? Deze zullen velen verleiden met een valse leer.

Hij sprak: " Gelooft ze niet !"
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify