Levensverhaal

04 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. W. A. Zondag huilde in het tuincentrum: "Het wordt nooit meer zoals het was"

'Dominee', zo begon hij, 'u kent mij niet, maar ik weet wat het is...', zei een oudere man tegen ds. W. A. Zondag in het tuincentrum. 'Ik heb ook een dochter verloren. Zeven jaar geleden. Je krijgt levenslang...', zei de man tegen de gereformeerde gemeente-predikant die vorig jaar zijn dochter verloor. Samen huilden ze.

Zondag: "De woorden bleven naklinken. 'Levenslang'... Het wordt nooit meer zoals het was. Nooit meer.." In een column in de Terdege citeert hij de Vlaamse psycholoog Manu Keirse (72). 'Als je je kind verliest, raak je daar niet overheen. Je blijft altijd de ouders van dat gestorven kind. Je leert wel met het verlies te leven, maar dat is iets anders dan verwerken of aanvaarden.'

Binnen zijn gezin merkt de dominee dat zijn kinderen er op een verschillende manier mee omgaan. "Ik moet vaak denken aan het verschil tussen Martha en Maria. In hun verdriet reageren ze zo verschillend. Martha gaat haar Meester tegemoet. Maria blijft in huis zitten. Martha kan nog spreken, Maria kan eigenlijk alleen nog maar wenen (Joh. 11:33a).

Jezus weent mee. Hardop. Tranen stromen over Zijn wangen, druppen op de grond. Hij schokt van verdriet. Een medelijdende Hogepriester (Hebr. 4:15a)."

Lees hier de volledige column van ds. W. A. Zondag.

Reacties

C
Wijn weten ook wat het is om een zoon van 18 jaar te verliezen Nu 30 jaar geleden en wij huilen soms nog wel eens spontaan hierover. Het verdriet, de pijn en het gemis van een dierbaar pand duurt een leven lang, dat is de werkelijkheid van ons leven geworden. Hij is ook verongelukt door een verkeers ongeluk door de schuld van een ander. Hij kon er ook zelf niets aan doen. Wij wensen de familie Zondag Gods hulp, zegen en eenswillendheid met de Heere toe. Dat is het enigste wat overblijft en dat is genoeg, Fam. C. A. Sloof.
R
"Dat is het enigste wat overblijft en dat is genoeg." Wat een prachtig en eerlijk getuigenis.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify