Stefan Paas

Nieuws

01 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Theoloog: "Zonder druk van de kerk was het CDA niet gedraaid in kinderpardon-crisis"

"De wending in het kinderpardon laat zien hoe een minderheidskerk in een geseculariseerd land, onder bepaalde omstandigheden, toch de landelijke politiek kan verandere," merkt theoloog Stefan Paas op. Hij stelt vast dat de draai van het CDA en het akkoord over het kinderpardon er zonder druk van de kerk nooit was gekomen.

Onlangs pleitten CDA en D66 ervoor dat het pardon ruimer wordt toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU hebben dinsdag een akkoord bereikt over het kinderpardon. Met de nieuwe afspraken is het de verwachting dat van de 700 asielkinderen er 630 met hun gezinsleden mogen blijven. Daar staat tegenover dat het kinderpardon voor nieuwe gevallen verdwijnt.

Eind vorig jaar stond het kinderpardon niet op de agenda tijdens een CDA-congres. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloot vervolgens om de druk op te voeren, zodat er een ruimhartiger kinderpardon zou komen. PKN-scriba René de Reuver zei hierover: "Heel veel lokale CDA’ers, die direct met de mensen in nood te maken hebben, maken vaak een andere keuze dan de landelijke politiek. Ik hoop dat die lokale stem volop gehoord en wat mij betreft gehonoreerd wordt."

Paas: "De draai van het CDA heeft geleid tot een nieuwe onderhandeling over het regeerakkoord, waarbij ook de VVD mee moest kunnen. Dat leidde tot een uitruil, die er zo uitziet: kinderpardon verdwijnt en 'schrijnend' wordt direct beoordeeld. In feite dus eenmalige amnestie. Daarbij komt dat er voortaan elk jaar 250 vluchtelingen minder worden opgevangen in Nederland. Dat leidt tot bitter dilemma: goed mogelijk dat nu mensen mogen blijven die eigenlijk helemaal niet zo erg vluchteling zijn (zoals veel Armeniërs), ten koste van 'echte' vluchtelingen.

Dat het huidige kinderpardon verdwijnt, is misschien niet zo erg. Maar het probleem blijft wel, hoezeer je de procedures ook versnelt. Het recht werkt nooit 100% nauwkeurig en efficiënt. En 'schrijnend' treedt vaak juist in de loop van de procedure op, niet aan het begin. Kortom, hoe fantastisch ook voor de nu in Ned verblijvende kinderen (en wie gunt het ze niet van harte?): is dit geen Pyrrhusoverwinning? Is de prijs niet erg hoog? En dat roept de vraag weer op of het zo verstandig was van de PKN om nadrukkelijk in een politiek debat te treden.

Uitzoomend: de relatie kerk/staat is ingewikkeld in een seculiere staat, juist omdat de interface tussen profetische taal en rommelig beleid vaak leidt tot moeilijk te verkroppen situaties. Theocratische neigingen scheppen ook grote verantwoordelijkheden."

Reacties

Ik geef toe dat de draai van het CDA veroorzaakt kan zijn door druk van kerken. Ik bestrijd dat hierdoor een verandering van het beleid is gekomen, m.i. is een tientallen jaren bestaand beleid met al jaren gevestigde instituties opnieuw gefaciliteerd. Stefan Paas stelt terecht: "goed mogelijk dat nu mensen mogen blijven die eigenlijk helemaal niet zo erg vluchteling zijn (zoals veel Armeniërs)". Armeniërs zijn inderdaad geen vluchteling, net zoals de Afrikanen die voor Libië dobberen. Waarom stelt S.P. die misleiding niet feller aan de kaak?
T
Jarenlang heb ik bij vluchtelingenwerk wel afgeleerd zo te denken. Vluchteling zijn is altijd een persoonlijk drama.

Het grootste deel van de vluchtelingenstroom wordt gecreëerd door de islam. als politiekpressie middel om haar machtsgebied uit te breiden.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify