Nieuws

01 februari 2019 door The Post Online

SGP-Europarlementariër Bas Belder: "Secularisme vertaalt zich ook naar de Europese politiek"

Vanaf 1999 heeft SGP-politicus Bas Belder onafgebroken in het Europees Parlement gezeten. Dit jaar gaat hij met pensioen. Via The Post Online (TPO) blikt de SGP-Europarlementariër terug.

De interviewer maakt duidelijk dat de EU voortkwam uit christendemocratische beginselen. De laatste jaren associëren we de EU meer met seculier liberalisme. In de preambule van de Europese grondwet is geen verwijzing naar het christendom opgenomen.

Belder: "Die secularistische lijn komt gewoon voort uit de nationale politiek. Neem nu de toenemende bemoeienis van de EU met het onderwijs, wat overigens helemaal geen Europese competentie is. Ik las kort geleden in Das Parlement, de officiële uitgave van de Duitse Bondsdag, over seksualiteit in het onderwijs. Al in de jaren zeventig was er een uitspraak van het Duitse constitutionele hof dat ook seksuele voorlichting in het onderwijs aan de staat toebehoorde. Veel ouders spraken zich hier tegen uit en stelden dat de staat zich niet met deze elementaire verantwoordelijk van de ouders in de opvoeding van hún kinderen moest bemoeien. Dat secularisme vertaalt zich ook naar de Europese politiek.

En natuurlijk word ik als SGP-parlementariër geregeld met antichristelijke sentimenten en voorstellen geconfronteerd, maar ik heb me altijd in alle vrijheid kunnen inzetten voor mijn christelijke ideeën en waarden. Belangrijker nog: als voorzitter van de werkgroep ‘menselijke waardigheid’ binnen het parlement werkte ik de afgelopen jaren inzake ethische kwesties vruchtbaar samen met collega’s uit de christendemocratische, liberale en socialistische fracties.”

Lees het volledige interview op de website van The Post Online.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify