Dagelijks leven

01 februari 2019 door Josefien Verschuure

De wereld op z’n kop: straf voor de docent

Het onderwijs. Ik mag er inmiddels alweer een halfjaar stage lopen, als wiskundedocent in opleiding. En eerlijk is eerlijk, daar geniet ik enorm van. Ik hou ervan om voor de klas te staan, om met pubers om te gaan en om mijn vak te geven. Natuurlijk is het niet alles goud wat er blinkt – het kost me vaak zat moeite om orde te houden en soms lukt dat ook gewoon niet. En dat is als beginnend docent niet zo gek.

Maar stel je eens voor: je bent 30 jaar politieagent geweest, en staat nu nog een tijdje voor de klas. Over twee weken ga je met pensioen. Met conflicten heb je zo vaak te maken gehad. Met lastige klassen ook. Niks aan de hand zou je denken, totdat een leerling het zo bont maakt dat hij je moeder uitscheldt voor hoer en een krukje tegen je aan gooit. En dan word je echt boos. Je pakt de desbetreffende leerling in zijn nekvel, omdat hij ook nog eens niet de klas uit wil. Het wordt gefilmd en komt op Dumpert. En dan word je geschorst. Het overkwam Gerrit Keeman.

Ik ben oprecht blij dat er commentaar komt uit de samenleving. Een crowdfundingsactie en een petitie werden vrij snel op touw gezet. Inmiddels is die petitie duizenden keren getekend. En terecht.

Twee maanden geleden publiceerde DUO een onderzoek, waaruit bleek dat een kwart van de leraren wel eens te maken heeft met verbaal of fysiek geweld. Ook dat zijn absurde cijfers. Je vraagt je oprecht af: “Hoe kan dat?” Ik moet eerlijk zeggen, ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat we dit met z’n allen niet moeten willen.

En misschien heb ik toch een idee. Zijn het niet vaak de ouders die hun kinderen de hand boven het hoofd houden? Zouden ouders niet eens stevig met hun kinderen in gesprek moeten als zulke situaties zich voordoen op school? Zouden dit niet juist momenten zijn waarop ouders en docenten samen kinderen moeten leren dat je zo niet met elkaar omgaat?

Over een paar jaar zijn deze kinderen volwassen, en dan? Het is nodig dat ze geleerd hebben hoe ze om moeten gaan met mensen waar ze het niet mee eens zijn. Het is nodig dat ze weten hoe ze met tegenslagen om moeten gaan. Als je niet aangenomen wordt bij een sollicitatie, kun je ook niet gaan schelden met hoer of gaan gooien met krukjes.

De ophef om de schorsing van Gerrit Keeman laat zien dat er meer mensen vinden dat het onacceptabel is een docent in dit geval te schorsen en de leerling eigenlijk de hand boven het hoofd te houden. Deze leerling zit volledig fout, daar kun je de docent niet voor straffen. Natuurlijk horen lichamelijke straffen niet bij de huidige tijd, maar er moet niet overdreven worden. Elke situatie moet op zichzelf beoordeeld worden en er moet gekeken worden naar het gedrag van de leerling en naar het gedrag van de docent.

Het onderwijs is leuk, maar soms ook best pittig. Commentaar kun je overal krijgen: van je leerlingen, van hun ouders en natuurlijk van buitenstaanders. Maar misschien wordt het tijd dat de docent weer de ruimte krijgt om, zo mogelijk met zachte hand, de leerlingen in bedwang te houden. Bij hoge uitzondering is wat harder optreden gewoon nodig. Want laten we niet vergeten: zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

Josefien Verschuure is secretaris bij SGP-jongeren.

Reacties

A
“Hoe kan dat?” Het zaad is dertig jaar geleden gezaaid. Toen moesten leraren en onderwijzers niet langer met 'meneer' en 'u' worden aangesproken maar met jij en jou. Er is geen respect meer en geen erkend gezag. Wat je zaait, zul je oogsten.
REAGEER
" omgekeerde wereld" !?

Het lijkt er sterk op dat op vrijwel elk -immaterieel- onderwerp de zaak wordt omgedraaid.

De nieuwe wereld
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify