rechter

Nieuws

30 januari 2019 door Nederlands Dagblad | Transport Online | Redactie

Geldboete voor buschauffeur na dodelijk ongeval dochter ds. Zondag

De rechter legt de buschauffeur die verantwoordelijk is voor de dood van Rhodé Zondag (14) geen taakstraf op, maar een geldboete van vijfhonderd euro, laat het Nederlands Dagblad weten. In april vorig jaar kwam de Driestar-leerling om het leven bij een dodelijk ongeval in Gouda.

Het ongeluk gebeurde op de Thorbeckelaan in Gouda. Het meisje zat op de fiets toen ze onder de langsrijdende bus terecht kwam. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd het slachtoffer ter plekke te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De buschauffeur werd na het ongeluk naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Het meisje was op weg naar huis, na een schooldag op het Goudse Driestar College, waar ze in de tweede klas van het vwo zat.

De rechtbank in Den Haag eiste onlangs een werkstraf van 240 uur tegen de 58-jarige buschauffeur Marian den O. Ook is tegen de vrouw een rij-ontzegging van vijftien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. De rechtbank gaat niet mee in deze eis, schrijft het Nederlands Dagblad. De chauffeur pleegde geen misdrijf, want er was geen sprake van een ‘ernstige onvoorzichtigheid’. Daarmee komt haar fout in een veel minder ernstige categorie vergrijpen terecht.

Door de fietsers in te halen op een smal weggedeelte heeft de bestuurder een inschattingsfout gemaakt. De rechtbank is van oordeel dat de buschauffeur hierdoor wel gevaar op de weg heeft veroorzaakt waarmee zij zich schuldig maakte aan een overtreding. Als ervaren buschauffeur had ze moeten zien dat de weg te smal was om de twee naast elkaar fietsende scholieren in te halen. Den O. is dus alleen bestraft voor een verkeersovertreding. 

Vader en dominee W. Zondag is teleurgesteld over de uitspraak. Een geldboete van 500 euro staat volgens hem niet in relatie tot het aangedane leed. Eerder liet de gereformeerde gemeente-predikant tegenover het AD weten dat hij geen rancune heeft. "We zien de chauffeuse niet als crimineel, we willen vergeven, maar vergeven vraagt wel erkennen van schuld. Dat is hier op zijn plek."

Opmerkelijk was dat de predikant de zondag voor het overlijden van zijn dochter preekte over hoe je tegenover God staat als je kind overlijdt.

Reacties

P
Merkwaardig, het verslag van een terechtzitting op CIP. Dat Zondag de publiciteit zoekt, kan ik me vanuit zijn verleden als topjurist wel voorstellen. Maar wat moeten we hier verder mee ?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify