politie

Nieuws

30 januari 2019 door CIDI

'Joden branden het best': CIDI doet aangifte na antisemitische voetbalspreekkoren

De afgelopen speelronde van de Eredivisie werd helaas ontsierd door verschillende spreekkoren met antisemitische leuzen. Antisemitisme wordt in het voetbal nog te veel geaccepteerd, vindt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en daarom heeft het CIDI aangifte gedaan tegen de hooligans in kwestie.

Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-Ajax scandeerde een groepje Feyenoord-hooligans rondom stadion De Kuip antisemitische teksten. De aanwezige politie trad kordaat op en hield deze supporters meteen aan. Nog dezelfde middag meldde de Rotterdamse politie-eenheid dat iedereen in het groepje een boete van €500 had gekregen.

Ook voorafgaand aan de wedstrijd SC Heerenveen-AZ ging het mis. Het einde van het inmiddels beruchte lied “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best” was duidelijk hoorbaar. Beelden hiervan zijn door een van de supporters openbaar gemaakt (en inmiddels verwijderd) op sociale media. Voor CIDI een teken dat antisemitisme in het voetbal nog veel te veel wordt geaccepteerd.

AZ is zich al langer bewust van het probleem en zet zich naar eigen zeggen in om antisemitische spreekkoren tegen te gaan. Zo is er vanuit de club contact met de Joodse gemeenschap in Alkmaar en de Anne Frank Stichting. CIDI moedigt deze aanpak aan, maar stelt dat er nog een flinke slag te maken is zolang supporters zich uitlaten zoals afgelopen weekend.

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify