Dagelijks leven

29 januari 2019 door Dick van den Bos

"De Evangelische Hogeschool heeft me uitgedaagd om uit mijn comfortzone te stappen"

“Ik had een paar maanden in Australië gereisd en ik ging daarna het EH-Traject doen. Eigenlijk vooral vanwege het vinden van een goede studiekeuze, maar daarnaast vond ik het ook fijn dat het een christelijke school was,” zegt Ruben Tucker, die in 2015 het EH-Traject volgde.

“Ik ben gelovig opgevoed en ik had niet zo zeer de vraag of God wel of niet bestond, maar ik was wel bezig met de vraag `wat geloof ik’ en `waarom geloof ik’. Op de EH kon ik zowel met deze vragen als met mijn studiekeuze aan de slag gaan.

De Evangelische Hogeschool is een interkerkelijk stichting met als missie jongeren toe te rusten vanuit bijbels fundament op het gebied van studie, beroep, kerk en maatschappij. De EH wordt niet gesubsidieerd door de overheid.
"Maar vooral heb ik geleerd om een persoonlijke relatie met God aan te gaan, waardoor het geloof ook echt `eigen’ is geworden."

Achteraf is de EH veel meer geweest dan ik had verwacht. Via de diverse colleges kreeg ik zicht op mijn goede én mijn slechte kwaliteiten. Dat was soms niet leuk, maar uiteindelijk ben ik daardoor mezelf wel beter gaan begrijpen. Ook de ontmoetingen met jongeren met verschillende christelijke achtergronden en andere standpunten waren erg verrijkend. Het heeft me geholpen om mijn eigen keuzes te maken, ook op geloofsgebied. Maar vooral heb ik geleerd om een persoonlijke relatie met God aan te gaan, waardoor het geloof ook echt `eigen’ is geworden.

Momenteel doe ik de Pabo en daar zit ik echt op mijn plek. Ik vind het leuk om met kinderen te werken en om ook een goede relatie met hen op te bouwen. De EH heeft me niet alleen geholpen bij het vinden van deze studie, maar vooral ook de manier waarop ik mijn studie sta.”

Perfectionisme
Ook Irith Vrijmoeth volgde het EH-Traject. Daarvoor studeerde ze Internationaal Toeristisch Management – maar na een maand stopte ze al. “Vanwege mijn perfectionisme legde ik teveel druk op zichzelf en raakte in paniek. Ik kon niet anders dan stoppen, maar dat voelde ook als een groot falen.

Ik had besloten dat mijn focus op de EH op twee zaken lag: een goede studiekeuze en het vinden van rust. Ook op het gebied van het geloof, want hoewel ik christelijk ben opgevoed en de wetenschap had dat God er is, zorgde mijn studiestop voor een dieptepunt. Ik vroeg me oprecht af waar God was. Ik ervaarde Zijn aanwezigheid totaal niet.

"Achteraf denk ik dat mijn vertrouwen in Hem kwetsbaar was, en ik dat ik ook wat naïef naar het leven keek."

Achteraf denk ik dat mijn vertrouwen in Hem kwetsbaar was, en ik dat ik ook wat naïef naar het leven keek. Ik had mooie dromen over hoe mijn leven later zou zijn en was daar vooral mee bezig. En bovendien wilde ik het zelf doen en de controle over mijn eigen leven houden.

Dankzij de EH sta ik anders in het leven. De dromen die ik had zijn niet weg, maar ik ben wel meer gaan leven in het hier en nu. God wil me ook vandaag gebruiken. Momenteel studeer ik Godsdienst Pastoraal Werk en daar geniet ik erg van. Ik kan mezelf zijn en heb tegelijkertijd voldoende uitdagingen om me verder te ontwikkelen. Bovendien is er ook het aspect van relevantie in wat ik doe. Op de EH heb ik mijn intrinsieke motivatie mogen ontdekken en ben ik uitgedaagd om uit m’n comfortzone te stappen, en heb ik handvatten gekregen om dat avontuur aan te gaan.”

Klik hier voor meer informatie over de Evangelische Hogeschool.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify