Paus Franciscus

Nieuws

29 januari 2019 door Kerknet

Paus noemt celibaat een geschenk voor de Kerk

Op een geïmproviseerde persconferentie tijdens zijn terugvlucht van Panama naar Rome onderstreepte paus Franciscus dat het celibaat een geschenk voor de Kerk is en blijft, laat Kerknet weten.

De paus maakte duidelijk dat hij niet gewonnen is voor "een optioneel celibaat" noch van een "algemene toelating" voor priesters om te huwen, al acht hij een discussie over "speciale oplossingen" wel "noodzakelijk". Het celibaat is een verplichting tot seksuele onthouding en ongehuwd blijven voor geestelijken in de Rooms-Katholieke Kerk. In de afgelopen decennia zijn binnen de Kerk veel misbruikschandalen aan het licht gekomen. Aan de hand daarvan wordt meer en meer getwijfeld aan de noodzaak van het celibaat.

Komende maand komen de voorzitters van alle bisschoppenconferenties wereldwijd bij elkaar om door te praten over de aanpak van het misbruik binnen de Kerk. Het topoverleg over misbruik moet volgens de paus vooral bijdragen tot bewustmaking. Hij onderstreepte dat er allereerst duidelijkheid moet komen over de maatregelen tegen misbruik op de verschillende niveaus van de Kerk.

Lees hier meer over de geschiedenis van het celibaat.

Reacties

M
Het verplicht celibaat voor de 'geestelijkheid' is inderdaad niet Bijbels, wat veel Katholieken denken (ik was er een) . Het werd door de RKK vanuit Rome opgelegd in de 11de eeuw vanwege het onwenselijke bijeffect van erfopvolging bij getrouwde leden van de geestelijkheid. Als bijvoorbeeld de zoon van een bisschop ook priester werd dan erfde hij al het wat zijn vader had verworven, hetgeen niet alleen de motivatie van roeping onzuiver maakte maar ook de RKK liep daarmee heel wat materiele rijkdom mis. Nu vervielen de erfenissen aan het bisdom.
REAGEER
Celibaat is theologische onzin waar de RKK het beste afscheid van kan nemen. Er is alleen een historische verklaring voor het bestaan ervan te geven. De paus moet natuurlijk de dogma's bevestigen, ik ben blij dat ik in een denominatie zit zonder paus en zonder synodes die dogmatiek maken. Ik geef toe dat de RKK transparant is over de eigen overtuigingen, want men kan die eenvoudig opzoeken in de katechismus. Zo'n handige overzicht van leerregels is er niet in mijn kerk, enerzijds lastig, anderzijds vrij.
REAGEER
M
Het wordt dus inderdaad hoog tijd dat de RKK het verplichte celibaat afschaft. Celibaat moet een eigen keuze zijn en als men daarvoor kiest is het ook vaak deel van de roeping waarvoor men van God de genade krijgt om daaraan trouw te blijven. Apostel Paulus is daar een voorbeeld van. Het verplicht celibaat voor degene die daartoe niet geroepen waren is volgens mij een van de redenen (naast o.a. de machtspositie van een geestelijke)die aanleiding hebben gegeven tot sexueel misbruik van jongeren in de kerk en tot homosexualiteit onder priesters.
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify