Collectezakken

God

31 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Collectebonnen en -munten: onzin of een goed idee?

'Wat is de zin van collectebonnen- of munten? Omdat we tegenwoordig steeds minder contant geld gebruiken en op zak hebben is het makkelijker om per bank geld over te maken naar de gemeente. Maar waarom gebeurt dit door munten of bonnen te kopen, om die vervolgens tijdens de eredienst in de collectezak te stoppen?,' wil een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. A. van Vuuren geeft antwoord: "Het gaat natuurlijk niet om een vrome show. Reeds het feit dat we geen open schaalcollecten hebben geeft aan dat het er niet om gaat om door de mensen gezien te worden. Dat was de bedoeling van de Farizeeën, zegt de Heere Jezus. Hij leert ons als het gaat om het geven: laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet (Mattheus 6:1-4). 

Natuurlijk kunnen we vandaag de dag ons geld op een makkelijkere en snellere manier geven. Maar waar het om gaat bij het collecteren: het is een liturgische en symbolische handeling. Het is een wezenlijk onderdeel van de eredienst. Zoals men bijvoorbeeld in de eerste christengemeente gaven meebracht voor de armen.

En natuurlijk in lang niet alle gevallen is het geven een in de collectezak een oprechte zaak van het hart. Maar we mogen en hoeven niet over anderen te oordelen. Een predikant zei eens bij de aankondiging van de collecte: Geef gul, maar doe eerst uzelf in de collectezak," aldus de hervormde emeritus-predikant uit Capelle aan den IJssel.

Lees hier het volledige antwoord van ds. A. van Vuuren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify