Herstel na seksueel misbruik: "Verkeerd omgaan met vergeven kan ongezonde druk opleggen"

Dagelijks leven30 januari 2019
misbruik

“Seksueel misbruik brengt grote schade toe. Bij schade aan je auto snapt iedereen dat er eerst een schade-expert komt kijken om te bepalen hoe groot de schade is. Bij hulp na misbruik wordt echter vaak verwacht dat vergeving direct geschonken wordt”. Dit zegt pastoraal werker Peter Verburgh om aan te geven dat er meestal tijd nodig is voor er vergeving geschonken kan worden. Onlangs schreef hij het boek 'Op weg naar heelheid.'

Waarom is vergeving een cruciaal aspect voor misbruikslachtoffers? Wat gebeurt er wanneer vergeving heeft plaatsgevonden?
“Dit woordje ‘cruciaal’ geeft precies de ongezonde druk weer die overlevenden van misbruik soms ervaren, als ze uiteindelijk durven besluiten om naar een hulpverlener te gaan. Vaak wordt er vanaf het begin nadruk gelegd op de ‘Bijbelse plicht’ om te vergeven, terwijl een overlevende daar op dat moment nog helemaal niet aan toe is. Omdat het hen dan ook niet meteen lukt om te vergeven, ervaren ze onmacht en gaan ze negatief over zichzelf denken als christen, maar ook als mens. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, veel overlevenden worstelen toch al met onterechte schuldgevoelens.

Bovendien kan dit leiden tot een te snel uitspreken van vergeving, terwijl er nog onvoldoende zicht is op de veroorzaakte beschadigingen. Je kunt dit vergelijken met schade aan je auto. Als je wil dat de verzekering dit vergoed, zal er eerst een schade-expert komen kijken om te berekenen hoe groot de schade is. Pas als dit bekend is, zal er een bedrag uitgekeerd worden. Zo is het voor je herstelproces ook belangrijk om onder Gods leiding eerst de schade te onderzoeken die je hebt opgelopen, voor je daar vergeving voor kunt schenken.

"Vaak wordt er vanaf het begin nadruk gelegd op de ‘Bijbelse plicht’ om te vergeven, terwijl een overlevende daar op dat moment nog helemaal niet aan toe is."

In mijn boek toon ik aan dat de Bijbelse context veel meer ruimte geeft voor dit proces dan veel mensen denken. Vergeving komt nooit voort uit onze eigen kracht, maar is altijd het resultaat van Gods werking in ons. Het is dan ook beter om aandacht te schenken aan je relatie met God, en daarin te groeien (en eventueel te herstellen!); zodat God de ruimte krijgt om dat in je uit te werken. Als je alleen maar geconcentreerd blijft op ‘ik moet vergeven want anders kan ik niet herstellen’ levert dat vaak onnodige frustratie en verdriet op.

Daarnaast kunnen allerlei andere aspecten meespelen die het moeilijker maken om tot vergeving te komen. Het is dan ook belangrijk daar eerst aandacht aan te schenken. Uiteindelijk is het goed om te beseffen dat de processen van vergeving en genezing niet altijd parallel verlopen. Toch gaan ze wel hand in hand: volledige genezing bewijst zich vaak door een volledige vergeving.”

Wat is een veelvoorkomende leugen die betrekking heeft op het zelfbeeld van mensen die seksueel zijn misbruikt?
“Bij misbruiksituaties is altijd sprake van machtsongelijkheid. Enkele middelen die de dader kan inzetten om zijn machtspositie te creëren of in stand te houden zijn (dreiging met) geweld, chantage en manipulatie. Hierdoor raken slachtoffers vaak verstrikt in een complex geheel van gedwongen geheimhouding, een schijnbeeld naar de buitenwereld, schuldgevoelens, schaamte en zelfveroordeling.

Zeker als het misbruik heeft plaatsgevonden over een langere periode kunnen er zo diverse leugens gaan wortelen in hun denken. Het is mijn eigen schuld, ik ben besmet of onrein, ik verdien geen normaal leven, er is iets fundamenteel ‘mis’ met mij. Vervolgens wordt dat de ‘werkelijkheid’ waaruit overlevenden (vaak onbewust) gaan leven. Hierdoor wordt natuurlijk niet alleen hun zelfbeeld beïnvloed, maar ook de relatie met hun naaste omgeving en hun relatie met God.”

"Bij schade aan je auto snapt iedereen dat er eerst een schade-expert komt kijken om te bepalen hoe groot de schade is. Bij hulp na misbruik wordt echter vaak verwacht dat vergeving direct geschonken wordt."

Wat is belangrijk om te weten over het verwerkingsproces van misbruikslachtoffers?
“Een mens bestaat uit een lichaam, ziel en geest. Wanneer je een traumatische ervaring meemaakt, kun je dan ook in elk van deze delen verwond raken. Zo kan een vreemde hand op een ongepaste plaats voor een kind misschien lichamelijk geen grote gevolgen hebben, maar kan wel grote schade in de ziel veroorzaken. Trauma’s hierin ontstaan vaak door het ervaren van angst en machteloosheid, waarbij het standaard ‘emotioneel gereedschapssetje’ om de gebeurtenis te kunnen verwerken niet meer voldoende is.

De traumatische ervaring blijft dan als een soort splinter onder de oppervlakte zweren, waardoor slachtoffers zichzelf allerlei vermijdings- en onderdrukkingsmethodes gaan aanleren om (emotioneel) te kunnen overleven. Deze kosten niet alleen veel energie, maar hierdoor ontstaat vaak ook eenzaamheid. Uiteindelijk gaat dat toch opbreken, soms pas jaren later.

Hoe pijnlijk het ook is, erover praten heeft een essentiële plaats in het verwerkingsproces. Op deze manier kan de ervaring geleidelijk geïntegreerd worden in het geheel van herinneringen en word je weer ‘heel’ als persoon. Daarnaast kan er onder Gods leiding gewerkt worden aan het herstel van controle, eigenwaarde en vertrouwen. Verkeerde overtuigingen die ooit ontstaan zijn kunnen aan het licht worden gebracht, en er kan een begin gemaakt worden met het leven in verbondenheid met anderen.”

Misbruikslachtoffers die geloven in God kunnen heftige geestelijke strijd ervaren. Heb je daar een voorbeeld van?
“Overlevenden van misbruik worstelen vaak met gevoelens van verraad of beschadigd vertrouwen. Niet alleen naar de dader of naar hun omgeving die hen niet beschermd heeft, maar ook naar God. Als God almachtig en alwetend is, waarom heeft Hij het dan niet tegen gehouden? En als Hij het op dat moment al niet heeft tegen gehouden, waarom zou ik Hem dan nog wel vertrouwen bij mijn herstelproces? Dat is een fundamentele strijd: laat je je door je traumatische ervaringen verder van God vandaan drijven of kom je juist dichter naar Hem? Hier ga ik zeer uitgebreid op in, want dit is essentieel voor herstel.”

"Mensen die zijn misbruikt willen in het algemeen juist niet anders worden behandeld dan anderen."

Welke handreiking zou je willen meegeven aan mensen die iemand kennen die seksueel zijn misbruikt?
“Geen speciale handreiking. Mensen die zijn misbruikt willen in het algemeen juist niet anders worden behandeld dan anderen. Het wordt natuurlijk anders wanneer ze nog midden in hun verwerkingsproces zitten. Dan trekt hun proces vaak een zware wissel op hun gezin of naaste omgeving: emotionele instabiliteit afgewisseld met emotionele vervlakking, herbelevingen, enorm verdriet dat vrijkomt, woede-uitbarstingen die misschien wel op jou zijn gericht maar niet voor jou zijn bedoeld, een sterk wisselende behoefte aan nabijheid en afstand.

Soms fungeer je als directe omgeving hierbij alleen maar als boksbal, op andere momenten kun je daadwerkelijk iets doen, maar het meest waardevolle is dat je een omgeving creëert waarin de overlevende zich (emotioneel) veilig voelt. Stel geen vragen als ‘waarom heb je nooit…’ of ‘had je dan niet…’; ga ook niet pulken aan herinneringen waarvan je niet geroepen bent om die te openen. Wees wel bereid om niet veroordelend te luisteren, wees betrouwbaar en geduldig.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt waarom Pasen én lachen alles met elkaar te maken hebben

"Lachen en Pasen horen bij elkaar, want duisternis, dood en kwaad hebben niet het laatste woord. Pasen is niet alleen het feest van de opgewekte Christus, maar ook van opgewekte christenen", aldus Wilkin van de Kamp. In de 48e aflevering van de serie

Mannenzang in de Grote Kerk van Dordrecht
Video

Luister naar deze mannenzang van Psalm 121 uit de Grote Kerk van Dordrecht

''k Sla d' ogen naar 't gebergte heen. Vanwaar ik dag en nacht, des hoogsten bijstand wacht. Mijn hulp is van den HEER alleen. Die hemel, zee en aarde, eerst schiep en sinds bewaarde', het zijn de bekende woorden uit het eerste vers van Psalm 121. Ee

Willem Ouweneel
Video

Willem Ouweneel: “Geestelijke machten zijn uit op totale vernietiging Israël”

Joden over de hele wereld worden geconfronteerd met antisemitisme, oftewel Jodenhaat. Dat is niet na 7 oktober begonnen, maar speelt al duizenden jaren. Waarom zit Jodenhaat zo diep, en waarom lijkt het ingebakken in de mens? Prof. dr. Willem Ouwenee

Ds. C. Harinck
Video

Ds. Harinck vertelt dat het beste nieuws dat de wereld ooit hoorde van een begraafplaats kwam

“Het beste nieuws dat de wereld ooit hoorde kwam vanuit een begraafplaats. Hij is er niet, want Hij is opgestaan. Dat betekent dat de dood is overwonnen. Jezus heeft de deur van de dood geopend die is op slot gevallen was sinds de zonde van Adam en E

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Tamara Caceres-van Halteren

Tamara Caceres-van Halteren vertelt in de podcast van 'De Wereld Rond' hoe ze Jezus persoonlijk leerde kennen en via die ontmoeting met Hem in Zuid-Afrika belandde. Haar man Diego, die ze daar leerde kennen is evangelist en samen met hun twee kindere

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 37

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

Meerartikelen

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.