Elly & Rikkert Zuiderveld

Nieuws

28 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Elly Zuiderveld tekent petitie om uitzettingen kinderen stop te zetten

'Vliegmaatschappijen, werk niet mee aan uitzettingen kinderpardon!' Deze petitie ondertekende Elly Zuiderveld afgelopen weekend, laat de zangeres weten via Facebook.

Vorige week pleitten CDA en D66 ervoor dat het pardon ruimer wordt toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Nu ook regeringspartij CDA een versoepeling wil van het kinderpardon, moeten er volgens de ChristenUnie in Nederland voorlopig geen kinderen het land worden uitgezet. Maar staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) liet direct al weten dat er wordt vastgehouden aan de afspraken uit het regeerakkoord.

Ondertekenaars van de petitie vinden het tijd om een signaal af te geven. 'Wij vragen de luchtvaartmaatschappijen die meewerken aan deze uitzettingen, te stoppen met deze praktijk. Zij zijn niet verplicht dit te doen en door de druk op het hele proces raken de uit te zetten kinderen en hun medepassagiers getraumatiseerd.' De petitie werd in korte tijd al meer dan 2000 keer ondertekend.

Vorige week pleitte ook de Raad van Kerken voor een uitzetstop. Moderamenlid René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, spreekt over een rode lijn: “Er is voldoende aangetoond dat kinderen grote schade oplopen als zij uitgezet worden na vele jaren in ons land te hebben verbleven. Vijf jaar is een rode lijn. Het moet mogelijk zijn binnen die tijd een dossier te beoordelen. Anders moeten we in het belang van het kind niet meer tot uitzetting overgaan.”

Vandaag (maandag 28 januari, red.) wordt de kwestie besproken tijdens het wekelijkse coalitieoverleg onder leiding van premier Rutte. Woensdag is er een debat over het kinderpardon in de Tweede Kamer. Tegenover RTL Nieuws zeggen ingewijden dat de VVD nog niet van plan is in te schikken als het gaat om versoepeling van het kinderpardon.

Reacties

H
Gaat Nederland dan álle kinderen van de hele wereld opvangen? En hun ouders, die hun kinderen alvast 'vooruit sturen'? Wie gaat dat betalen en waarom hebben wij eigenlijk wetten en regels?Als een familie een huis heeft en met elkaar samenleeft maar geen deuren heeft zodat iedereen kan aanschuiven op het moment en de tijd dat het hen uitkomt, kun je dan nog spreken van een familie? Hoe zit dat eigenlijk met ons land, kan iedereen gewoon komen aanschuiven, en zijn we dan nog een land?
H
Henriëtte, helemaal gelijk. Het gaat om de ouders die over de ruggen van hun kinderen proberen een verblijfsvergunning te krijgen. Dat is niets minder dan misbruik van deze kinderen door de ouders ten eigen voordeel. Het is goed dat de regering niet voor deze chantage zwicht.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify