David Matheson

Nieuws

28 januari 2019 door Redactie

‘Homo-genezer’ David Matheson geeft toe dat hij zelf homo is

“Een jaar geleden besefte ik dat ik mijn leven moest veranderen. Ik besefte dat ik niet langer getrouwd kon blijven en dat het tijd was om toe te geven dat ik homo ben.” Dat zegt therapeut David Matheson in een emotioneel Facebookbericht. 

David is bekend geworden als zogenoemde conversietherapeut. Hij wilde homo’s jarenlang ‘genezen’ van hun geaardheid. Ook beweerde David dat seksualiteit veranderd kon worden. Via het bericht op Facebook komt David nu zelf uit de kast.

'Ik besefte dat het tijd was om toe te geven dat ik homo ben'

"Ik heb jarenlang een gelukkig en goed huwelijk met mijn vrouw gehad. Over het algemeen was het een mooie relatie en werd 'hetero' zijn een kernonderdeel van mijn identiteit."


Mormonen
David groeide op in een Mormoonse gemeente. Vanuit die ideologie ontwikkelde hij therapieën en cursussen waarmee hij zijn best deed om homoseksuelen hun geaardheid ‘af te leren’. Hij geeft nu toe dat zijn therapie vanuit zijn eigen ‘homofobie en bekrompenheid’ is ontstaan. “Ik zat vast in een eigen ideologische gevangenis. Ik weet dat ik veel mensen heb geholpen, want dat hebben ze gezegd, maar ik weet ook dat ik mensen pijn heb gedaan”, schrijft hij. 

'Het spijt me voor de verwarring en pijn die mijn keuze bij anderen veroorzaakt'

"Maar alle tekortkomingen die ik als therapeut had, kwamen van een te beperkte visie op hoe 'emotioneel gezond' eruit kan zien”, zei hij. De therapeut heeft het idee dat er diep van binnen nog een homofoob in hem schuilt, maar hij kan zichzelf nu beter accepteren. “Ik kon een intieme relatie met een man niet langer vermijden.” Aan zijn huwelijk lag het overigens niet. Dat was na 34 jaar nog altijd sterk, schrijft hij.

Excuses
In het bericht biedt hij zijn excuses aan."Het spijt me echt voor die gebreken en de schade die ze zeker voor sommigen hebben veroorzaakt. En het spijt me voor de verwarring en pijn die mijn keuze bij anderen veroorzaakt." 

Zijn laatste tip is de volgende: “Als mijn coming-out een ding zou kunnen veranderen, iets anders dan mijn eigen leven, zou het zijn mensen aan te moedigen écht vertrouwen te hebben in hun levenspad en het na te streven zonder angst of schaamte – ongeacht wat anderen zouden denken.”

Reacties

J
Ik ben die aandacht voor homo's op CIP beetje zat

Ik hoef jullie berichtgeving niet meer.
Tja, Joop, het is me wat... CIP.nl is enkel het doorgeefluik. We kunnen hen moeilijk verwijten dat ene Nashville Verklaring "hot news" werd...
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify