social media

Dagelijks leven

28 januari 2019 door Redactie

Zo ga je op gezonde wijze om met social media

Social media zijn erg belangrijk in het leven. We kunnen bijna niet meer zonder. Sommige mensen gebruiken het voor persoonlijk gebruik, anderen voor werk. Eindstand? Het kost veel tijd en vaak slokt het je tijd ook op.

Onze relatie met social media is complex. We haten het en we houden ervan. Het is daarom belangrijk om een gezonde relatie te ontwikkelen met sociale media. Maar hoe doe je dat precies? Bedrock zet vijf manieren om goed met social media om te gaan op een rijtje én daar kunnen wij ook wat van opsteken!

1. Detox je tijdlijn op social media
"We zijn geneigd om naar mensen te kijken die hebben wat wij niet hebben. We volgen fitgirls en influencers die ons ‘het perfecte leven’ laten zien. We praten onszelf aan dat we maar vaak genoeg naar deze beelden moeten kijken, zodat we geïnspireerd raken om naar de sportschool te gaan, er beter uit te zien of een beter leven te creëren. Terwijl juist het tegenovergestelde gebeurt. Je gaat jezelf al snel vergelijken – wat de kortste weg is naar een laag zelfbeeld. Dat spoort je eerder aan om nog een chocoladereep te eten, omdat je zoveel medelijden met jezelf hebt."

2. Volg mensen die je inspireren
"Als je eenmaal online de mensen die je energie kosten hebt verlaten, begin je met mensen te volgen die je inspireren. Zoek mensen die schrijven over wat je interesseert en je waardevolle informatie geven. Mensen die authentiek en een inspiratiebron voor jou zijn."

3. Verberg de social media apps uit het zicht
"Wanneer de social media apps duidelijk in zicht zijn, is de verleiding groot om ‘even’ te kijken wat er speelt. Je wordt er iedere keer automatisch door aangetrokken en raakt er binnen no time in verdwaald. Het werkt verslavend. Daarom is het belangrijk om die gewoonte te doorbreken. Als ik op mijn laptop werk, zorg ik ervoor dat ik geen social media open heb staan. Ook verberg ik alle apps op mijn telefoon en mijn tabbladen (ook handig voor je productiviteit!). Dit zorgt ervoor dat het klikken op een app een bewuste beslissing wordt. Ik heb de apps het liefst niet eens op mijn telefoon, tenzij het echt nodig is."

4. Batch je berichten
"Als je Instagram voor je bedrijf gebruikt, moet je vrij regelmatig posten. Ik ken veel bedrijfseigenaren die voortdurend de druk voelen om continu aanwezig te zijn op social media. Dat kan je heel veel tijd en energie kosten."

5. Wat is je motivatie?
"Social media kan je mentale gezondheid serieuze schade aanrichten, als je geobsedeerd raakt door het aantal likes en volgers dat je krijgt. We zijn namelijk geneigd om de sociale interactie te zien als validatie. We meten onze waarde met het aantal volgers en likes die we krijgen op een foto. Op deze manier dragen social media nog meer bij aan je angsten en worden de platforms giftig voor je."

Vond je dit een mooi verhaal? Dit artikel is powered by #Bambr.
Lees hier meer inspirerende verhalen op Bambr.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify