Asia Bibi
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2019 door Stichting HVC

Hooggerechtshof Pakistan besluit volgende week over vrijspraak Asia Bibi

Het Pakistaanse Hooggerechtshof bevestigt dat het verzoek om de vrijspraak in de zaak van Asia Bibi te herzien, zal worden behandeld op dinsdag 29 januari 2019, meldt Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC).

Herzieningsverzoek
Tegenstanders van Asia Bibi dienden na haar vrijspraak in november 2018 dit zogenaamde herzieningsverzoek in, tegen het vonnis van de rechtbank. Betogers gingen massaal de straat op en eisten ophanging van Asia Bibi. De Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) is een van de aanjagende partijen achter de demonstraties. Scholen, kerken en overheidsinstanties werden uit voorzorg tijdelijk gesloten. De regering sloot een overeenkomst met de oproerlingen en beloofde geen bezwaar te maken tegen het herzieningsverzoek van de aanklager, waarna de rust in Pakistan enigszins terugkeerde.

Het verzoek tot herziening van het vonnis wordt door de rechtbank met drie leden onder leiding van rechter Asif Saeed Khosa behandeld op D.V. 29 januari om 9.00 uur (Nederlandse tijd). Vermoedelijk besluit de rechter op dezelfde dag of het beroep tegen de vrijspraak gegrond is of niet. Via deze blog houdt Stichting HVC u op de hoogte.

Safehouse
Na 3.421 dagen in hechtenis te hebben gezeten werd Asia Bibi op woensdag 31 oktober 2018 vrijgesproken door de rechters van het hooggerechtshof. Op 7 november 2018 mocht ze de vrouwengevangenis in Multan ook daadwerkelijk verlaten. Sindsdien schuilt ze onder strenge bewaking van de Pakistaanse overheid in een safehouse in Islamabad. In de afgelopen weken arresteerden veiligheidsdiensten honderden extremistische betogers, waaronder de TLP-leider Khadim Rizvi.

Stichting HVC blijft in samenwerking met haar advocaat Saif-ul-Malook alles in het werk stellen voor het welzijn van Bibi en hoopt dat ze snel toestemming krijgt om het te land te verlaten. HVC lobbyde in Nederland en bij het Europese Parlement voor opvang voor Bibi in een westers land en bood onderdak aan advocaat Saif-ul-Malook toen hij het land noodgedwongen moest verlaten. De advocaat mag in Nederland blijven en spant zich vanuit Nederland in voor zijn cliënte Asia Bibi.

Dochters in Canada
Verschillende bronnen bevestigen dat Asia’s dochters Eisham en Esha in veiligheid zijn gebracht in Canada. Extremisten zouden hun verblijfplaats in Pakistan hebben beschoten, hoewel deze geruchten door ingewijden worden tegengesproken. Pakistan en Canada hebben het vertrek van de dochters uit Pakistan niet bevestigd.


Asia Bibi
- Waarom het niet verstandig is om Asia Bibi naar Nederland te halen
- Open Doors verspreidt noodoproep tot gebed voor Asia Bibi
- Asia Bibi neemt het op voor Pakistan en blasfemiewet: "Mes in de rug"
- Pakistaanse premier: Asia Bibi is veilig
- Asia Bibi herenigd met familie in Canada!
Meer over Asia Bibi »

Reacties

Ze is vrijgesproken door het Pakistaanse Hooggerechtshof... Nu nog uit Pakistaan wegkomen... We bidden verder....

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen