Dagelijks leven

28 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van ds. W. C. Polinder over kinderen die de kerk verlaten en opvoeding

"Ook in mijn huidige gemeente valt mij op hoeveel ouders of grootouders er zijn die vertellen dat één of meerdere kinderen of kleinkinderen niets meer met het geloof hebben. Dus ook midden op de BibleBelt sijpelt het door," vertelt ds. W. C. Polinder in het Reformatorisch Dagblad. De hervormde predikant uit Putten spreekt op het symposium 'Geloof in het gezin' aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). We zetten een aantal uitspraken op een rijtje.

  • "Dat kinderen tot andere keuzes komen, is natuurlijk niet altijd verkeerd. (...) Je kind vraagt ook om steeds meer zelfstandigheid, steeds meer ruimte. Dat hoort bij het opvoeden: het loslaten en losmaken van je kind."
  • "Onze kinderen voelen heel goed aan of we het hebben over iemand met wie we een band hebben of dat het over een vreemde gaat. Geef daarom ook van jongs af vorm aan de geloofsopvoeding in het gezin. Samen zingen, bidden en lezen. Neem daar de tijd voor."
  • "Zelfs in het gezin van Jezus kwam het voor dat kinderen tot andere keuzes kwamen dan de ouders graag zouden zien. En wat lezen we later in Handelingen 1:14? 'Deze bleven allen eensgezind volharden in het bidden en smeken, met de vrouwen en Maria, de moeder van Jezus, en met Zijn broers!' Dat geeft hoop! Dat God een ommekeer kan geven."
  • "We moeten oppassen voor een verkeerde verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid heeft te maken met keuzes die je zelf kunt maken. Maar als je zoon tegen je zegt: 'Pa, ma, ik ga samenwonen met mijn vriendin', dan heb jij als ouder geen keuze. Dan is dat ook niet jouw verantwoordelijkheid."
  • "Helaas gebeurt het nogal eens dat ouders schermen met het vijfde gebod. Maar dat gebod gaat niet zozeer over een recht dat ouders hebben op gehoorzaamheid. Het gaat om een plicht die kinderen hebben. De plicht om ouders te eren. Eren wil zeggen dat je aan ouders het gewicht toekent dat hen toekomt."

Lees hier het volledige interview met ds. Polinder in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify