Mensenhandel

Dagelijks leven

25 januari 2019 door Gertjan de Jong, IJM Nederland

Mensenhandel in Europa vraagt reactie van christenen

In de tijd van het Oude Testament was het niet ongewoon om kindoffers te brengen, zoals voor de god Moloch. Wie de woorden van de Bijbelse profeten daarover leest, proeft een heilige verontwaardiging.

Vandaag worden evengoed kindoffers gebracht. Niet meer voor Moloch, maar wel voor de goden geld (Mammon) en genot. Dit onrecht gaat ook niet aan Europa voorbij. Veel vrouwen en meisjes die in Nederland in de prostitutie werken, komen oorspronkelijk uit Oost-Europa en zijn daar door mensenhandelaren met mooie beloften de seksindustrie ingelokt. Om die reden opent International Justice Mission (IJM) binnenkort een kantoor in Roemenië, om van daaruit mensenhandel in Oost-Europa tegen te gaan, slachtoffers te bevrijden en mensenhandelaren voor het gerecht te dagen.

De nood op dit gebied lijkt in Europa, en ook in Nederland, eerder groter dan kleiner te worden. In 2016 kwam Europol met het nieuws dat er dat jaar 10.000 kinderen in Europa zijn verdwenen. De Europese politieorganisatie vreest dat veel van die kinderen in handen zijn gekomen van drugsbendes en groepen die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf.

Vandaag worden evengoed kindoffers gebracht. Niet meer voor Moloch, maar wel voor de goden geld (Mammon) en genot.

Het Algemeen Dagblad berichtte 18 oktober jl. dat politie en justitie steeds vaker extreem jonge slachtoffers van mensenhandel zien. Daphne van der Zwan, officier van justitie: “Sommige pooiers bieden minderjarige meisjes aan voor 30 tot 40 euro. (…) Klanten vragen soms zelfs of het niet gratis mag. De meisjes worden echt gezien als een gebruiksvoorwerp.”

Corinne Dettmeijer, voormalig Nationaal Rapporteur Mensenhandel, sprak er onlangs haar verbazing over uit dat mensenhandel zo weinig losmaakt in de samenleving. Mensenhandel vindt plaats pal onder de neus van miljoenen Nederlanders, stelde ze. De individuele burger moet zich daar bewust van willen zijn en heeft een verantwoordelijkheid in het tegengaan van dit misdrijf. Een vorig jaar gemaakte schatting van de Nationaal rapporteur en de Verenigde Naties gaat ervan uit dat er in Nederland jaarlijks 6250 mensen slachtoffer van worden. 1300 daarvan zijn meisjes tussen de twaalf en zeventien jaar. “Laat dat maar eens binnenkomen”, zegt Dettmeijer. “Word er verontwaardigd over. Je moet die verhalen in je eigen wereldbeeld inpassen.” (Trouw, 25 november 2018) Moeten juist christenen die oproep niet serieus nemen?

In de kerkgeschiedenis zijn indrukwekkende verhalen te vinden over christenen die zich verzetten tegen dit soort kwaad. Zoals het levensverhaal van de Ierse zendelinge Amy Carmichael (1867-1951). Zij werkte in Zuid-Azië en ontdekte tot haar schok dat vele meisjes en jongens door hun ouders werden afgestaan aan hindoetempels, in theorie om zich volledig aan de godsdienst te kunnen toewijden. In de praktijk kwam het er echter op neer dat de kinderen tot tempelprostitutie werden gedwongen. Carmichael startte een tehuis voor deze kinderen. Het is indrukwekkend om te lezen hoe deze vrouw, ondanks felle tegenstand in haar omgeving, doorging om meisjes uit de seksslavernij te bevrijden.

Kan het getuigenis van Amy Carmichael ook christenen vandaag inspireren om op te komen voor de twee miljoen kinderen die gevangen zitten in de seksindustrie? Dat hoeft zich niet gelijk te uiten in grootse of heldhaftige daden. Kleine daden van een enkel individu kan Christus zegenen en gebruiken om iets groots mee te doen (Johannes 6).

Gertjan de Jong is storyteller bij International Mission (IJM). Lees hier meer over het bevrijdingswerk van IJM.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify