Israël in de eindtijd: Is de grote verdrukking aanstaande?

God5 februari 2019 Weg uit Babylon
grote verdrukking

Er wordt door veel christenen gedacht dat het volk Israël vóór de wederkomst van de HEERE Jezus nog in de grote verdrukking komt. Sommigen denken dat dit na de opname gebeurt, anderen denken dat dit voor de opname gaat gebeuren. Maar waar komt deze gedachte vandaan?

In 1585 bedacht de Jezuïet Francisco De Ribera de zogenaamde Futuristische Interpretatie van de Bijbel. Dat wil zeggen dat de komst van de antichrist naar de toekomst, vlak voor de wederkomst van Jezus, verplaatst wordt. Het futurisme – denk maar aan het woordje future – wordt ook wel de bedelingenleer genoemd: de tijd wordt in periodes ingedeeld. Het futurisme leert dat pas bij ‘de laatste bedeling’ de antichrist komt en dat hij de tempel in Jeruzalem gaat herbouwen. Hij zal het christendom afschaffen, de Joden zullen hem aannemen als hun leider, hij zal zich voordoen als God en in 3,5 jaar de wereld veroveren.

Volgens Efeze 2 en 3 zijn de gelovigen uit de heidenen door het bloed van Christus bij Israël gekomen en medeburgers en huisgenoten van de heiligen geworden. De tussenmuur is weg. Dat is heel wat anders dan een sterke scheiding!

In 1812 gaf Emanuel Lacunza, ook een Jezuïet, dit verhaal nog wat meer kleur door er aan toe te voegen dat de Messias twee keer terug zou komen. Eén keer om in het geheim de kerk op te nemen in de hemel (‘de opname’) en 3,5 jaar later om de wereld te oordelen. Hij schreef het boek ‘De Komst van de Messias in Glorie en Majesteit’ onder de naam Ben Ezra, een zogenaamde bekeerde Jood. Onder deze verzonnen naam zou het makkelijker zijn om de protestanten te misleiden. In de jaren 1826 – 1830 begon een groep van protestante predikanten de ideeën van Ribera en Lacunza te onderzoeken. Eén van hen was Darby, één van de oprichters van de Vergadering der Gelovigen. Hij vond zowel het futurisme als de geheime opname erg interessant. Omdat het niet helemaal klopte met de Bijbel werden sommige teksten wat anders uitgelegd door er een gat van een paar duizend jaar tussen te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de 70 jaarweken van Daniël, waar de laatste jaarweek zo’n 2000 jaar wordt verplaatst. De Bijbel geeft echter nergens aanleiding om een gat van 2000 jaar tussen die jaarweken te plaatsen.

Het belangrijkste punt van de bedelingenleer is dat er een sterke scheiding bestaat tussen Israël en de kerk. Bij deze bewering moet iedere Bijbelgetrouwe gelovige zijn twijfels hebben. Want wat zegt de Bijbel: “Als nu enige van die takken afgerukt zijn, en u, die een wilde olijfboom bent, tussen hen bent geënt en mede deel hebt gekregen aan de wortel en de vettigheid van de olijfboom, beroem u dan niet tegenover de takken. En als u zich beroemt: U draagt de wortel niet, maar de wortel u.” Deze tekst laat zien dat de gelovigen bij Gods volk worden gevoegd. Ook volgens Efeze 2 en 3 zijn de gelovigen uit de heidenen door het bloed van Christus bij Israël gekomen en medeburgers en huisgenoten van de heiligen geworden. De tussenmuur is weg. Dat is heel wat anders dan een sterke scheiding!

Tot begin 1900 geloofden maar weinig protestanten in het futurisme/de bedelingenleer. Want het was voor de meesten overduidelijk dat de paus de antichrist was (is). De Rooms-Katholieke Kerk had trouwens het volk honderden jaren verboden de Bijbel te lezen. Zouden protestanten nu dan opeens de Bijbeluitleg van Rome gaan volgen? Zeker niet.

Aangezien Israël nu weer bestaat als natie en als toevluchtsoord voor het Joodse volk en spoedig ook voor de andere 10 stammen van Israël (samen met de gelovigen uit de heidenen), mogen we concluderen dat de grote verdrukking voorbij is.

Totdat in 1909 de leer, oorspronkelijk afkomstig van de Jezuïeten, samengevat en aangepast door Darby, in de Scoffield studiebijbel terecht kwam. Veel predikanten en voorgangers verkondigen sinds die tijd de bedelingenleer van Darby en er zijn zelfs films over gemaakt.

Maar we hoeven echt niet meer op de komst van de antichrist te wachten, hij is er al ruim 1600 jaar. (Zie de brochure ‘kenmerken van de antichrist’). Daniël 7 laat namelijk duidelijk zien dat hij direct uit het Romeinse Rijk voort zou komen. En Paulus zegt over deze mens der wetteloosheid dat hij al in het geheim ‘werkzaam is’ in zijn tijd. De meeste christenen vinden het maar bijzonder dat de HEERE Jezus niet herkend is door het (hele) Joodse volk bij Zijn eerste komst. Maar nog vreemder is het dat het overgrote deel van de protestanten circa 500 jaar geleden zeker wist dat de roomse paus de antichrist was, terwijl de meeste protestanten hem nu niet meer herkennen, vanwege het zand wat hij hen zelf in de ogen heeft gestrooid.

Als we in de Bijbel schrift met schrift vergelijken als het over de grote verdrukking gaat, kunnen we die ook eenvoudig in de juiste tijd plaatsten. Mattheus 24:15 en 21 zegt dat de grote verdrukking begint met de verwoesting van Jeruzalem en dat die duurt tot vlak voor de komst van de Zoon des mensen: Vers 15: “Wanneer u dan de gruwel van de verwoesting, waarover gesproken is door de profeet Daniël, zult zien staan op de heilige plaats – laat hij die het leest, daarop letten! – 16 laten dan zij die in Judea zijn, vluchten naar de bergen” en vers 21: “Want dan zal er een grote verdrukking zijn, zoals er niet geweest is vanaf het begin van de wereld, tot nu toe, en zoals er ook nooit meer zijn zal.” In het jaar 70 is Jeruzalem door de Romeinen verwoest en kwam deze gruwel van verwoesting, het Romeinse vaandel, in de tempel te staan. (Dat dit Bijbelgedeelte echt over het jaar 70 moet gaan, wordt duidelijk als u Lukas 21:20-24 ernaast houdt). Een deel van de inwoners sloeg acht op de woorden van de HEERE Jezus en zijn gevlucht naar de bergen (naar Pella).

Van toen af is het Joodse volk verdrukt op een gruwelijke manier die zijn weerga niet kent, in vrijwel alle landen van Europa. Dit zou voortduren tot vlak voor de wederkomst. Want vers 26 zegt dat spoedig daarna de Zoon des mensen zal verschijnen. Aangezien Israël nu weer bestaat als natie en als toevluchtsoord voor het Joodse volk en spoedig ook voor de andere 10 stammen van Israël (samen met de gelovigen uit de heidenen), mogen we concluderen dat de grote verdrukking voorbij is en dat de komst van de HEERE Jezus aanstaande is, HalleluJah!

Nee, er komt geen grote verdrukking meer over het Joodse volk. Er komt wel een oordeel over Babylon.

Lukas 21 legt het nog specifieker uit. Vers 22-24: “Want dit zijn dagen van wraak, opdat al wat geschreven staat, vervuld wordt. Maar wee de zwangeren en de zogenden in die dagen, want er zal grote nood zijn in het land en toorn over dit volk. En zij zullen vallen door de scherpte van het zwaard en in gevangenschap weggevoerd worden onder alle heidenen. En Jeruzalem zal door de heidenen vertrapt worden, totdat de tijden van de heidenen vervuld zullen zijn.” De grote verdrukking begon in het jaar 70 met de verwoesting van Jeruzalem en duurde totdat de heidenen hun zeggenschap over Jeruzalem kwijt zouden raken. Dat is in 1948 gebeurd. De HEERE Jezus zegt dat de grote verdrukking specifiek zou komen over ‘dit volk’. Dat is het Joodse volk, en die verdrukking betekende in de praktijk de dood en verstrooiing. Wat allemaal gekomen is over het Joodse volk in een periode van bijna 1900 jaar. Voor velen is de geschiedenis van het Joodse volk in deze lange donkere tijd helaas nog té onbekend.

Dat niet alleen het Joodse volk door een grote verdrukking is gegaan, maar dat de antichrist het ook gemunt had op de gelovigen in Jezus Christus, kunnen we lezen in onder andere Openbaring 7:14 en Openbaring 20:4, “En ik zag tronen, en zij gingen daarop zitten, en het oordeel werd hun gegeven. En ik zag de zielen van hen die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het Woord van God, en die het beest en zijn beeld niet hadden aanbeden, en die het merkteken niet ontvangen hadden op hun voorhoofd en op hun hand. En zij leefden en gingen als koningen regeren met Christus, duizend jaar lang.” Hier wordt gesproken over de mensen die vermoord zijn omdat zij getuigen waren van Jezus en omwille van het Woord van God. Dit zijn onze broeders en zusters die de antichrist niet hebben aanbeden en zijn merkteken niet ontvangen hebben. Dit zijn de zogenaamde ‘ketters’ en de Joden geweest, die door de Rooms-Katholieke Kerk door de eeuwen heen in grote getalen zijn vermoord.

Nee, er komt geen grote verdrukking meer over het Joodse volk. Er komt wel een oordeel over Babylon. Zorg dus dat u klaar bent om weg te gaan, zodat u geen deel hebt aan haar zonden (afgoderij en onschuldig bloed vergieten) en niet van haar plagen zult ontvangen (Openb. 18:4). Denk aan de vrouw van Lot: wees voorbereid, waak en verlang vurig naar Gods Koninkrijk, zodat u ook mag staan voor de Zoon des mensen op de berg Sion!

Deze blog verscheen eerder op de website Weg uit Babylon. Stichting Weg uit Babylon wil door middel van online studies, boeken en diverse activiteiten de gemeente van de Heere Jezus waarschuwen voor de komende oordelen van vuur die over een derde deel van de aarde gaan komen. Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#321 voorganger Teun van der Leer en predikant Peter Sinia in gesprek over de doop
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Yoran
Nieuws

Vader vermiste christelijke jongen (16) doet belangrijke oproep

Ondanks dat er met duizenden vrijwilligers werd gezocht, is de vermiste christelijke Yoran Krol (16) nog steeds niet gevonden. Zijn vader doet op sociale media daarom nogmaals een oproep en vraagt iedereen die zich in de regio op het water begeeft go

Insalvation en Michelle Lee
Video

InSalvation en Ann Michelle Lee brengen nieuwe single uit: 'Breek de hemelen open'

Het kan nog zo donker lijken in je eigen leven en om je heen; Gods licht kan het doorbreken. De nieuwe single van InSalvation (met gast Ann Michelle Lee) is een gebed om dat te laten gebeuren; een hartenkreet voor het hier en nu. De single is sinds 2

Nigeria gevangenis
Nieuws

Nigeriaans predikantsechtpaar verbleef ten onrechte drie jaar in gevangenis

Een rechtbank in de Nigeriaanse staat Kaduna heeft dominee Jonah Gangas en zijn vrouw Josephine vrijgesproken. Het echtpaar zat meer dan drie jaar gevangen. Ze werden beschuldigd van ontvoering en het bekeren van een jong moslimmeisje, een beschuldig

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar over ziekenzalving: "Het is niet iets magisch of engs"

"We zijn het kwijtgeraakt om met handoplegging te bidden. Dat kwam door de roomse kerk die daar een soort magische werking aan ging toeschrijven. Merkwaardig is trouwens dat we die zegening met handoplegging nog steeds kennen, maar dan alleen bij het

David de Vos
Nieuws

DoorBrekers cancelt Paasconferentie David de Vos: 'Zaait verdeeldheid in lichaam van Christus'

Hij is een gevierd man binnen de evangelische beweging. Maar zijn aankomende boek en verschillende interviews daarover, lijken evangelist en spreker David de Vos plotseling de kop van jut te maken binnen diezelfde beweging. Hij kreeg de afgelopen dag

Wycliffe
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelt nieuwe methode waarbij Bijbels sneller vertaald moeten worden

Wycliffe Bijbelvertalers heeft een nieuwe methode ontwikkeld om Bijbels sneller te vertalen en daarmee Gods Woord aan meer mensen aan te kunnen bieden. Dat meldt The Christian Post. In samenwerking met lokale kerken en tolken werkt de organisatie mom

Oekraïners
Nieuws

Christenen helpen tienduizenden Oekraïners: "Ik wil dat ze weten wie Jezus is"

Toen Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel, trokken bijna een miljoen Oekraïners naar het kleine buurland Moldavië. Hoewel de meeste van deze vluchtelingen naar huis zijn teruggekeerd of zich in andere landen hebben gevestigd, verblijven er n

Ds. J. B. Alblas over Psalm 47
Video

Ds. Alblas over Psalm 47: een boodschap van hoop in tijden van ellende

‘Want de HEERE, de Allerhoogste, is ontzagwekkend, een groot Koning over de hele aarde.’ In zijn meditatie geeft ds. J. B. Alblas uitleg over Psalm 47 vers 1 tot 5: “Het thema van heel deze Psalm is het koningschap van God. Het gaat om Hem en om Zijn

Meerartikelen

Ds. R. W. Mulder
Nieuws

Ds. R. W. Mulder aanvaardt beroep hersteld hervormd Waarder

De hersteld hervormde gemeente in Waarder verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. R. W. Mulder (foto) uit Montfoort heeft het beroep aanvaard. Waarder was sinds vorig jaar vacant vanwege het emeritaat van ds. L. W. C. Ruijgrok. Mulder bedankt

Rik Op den Brouw
Column

Een les van Jezus: je hoeft niet het maximale uit het leven te halen

Voor sommigen is het leven het plaatsen van vinkjes op een ‘bucketlist’. Wat moet je gedaan hebben en wat moet je gezien hebben. Hoe spectaculairder en hoe verder, hoe beter. Altijd op zoek naar iets nieuws. Anderen doen alles om rijker en belangrijk

Albert van der Heide
Column

Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel

‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is

ds. K.H. (Karel) Bogerd
Nieuws

Preektocht door de Dokkumer Wouden

In de Dokkumer Wouden gaat op woensdag 10 april een derde ‘preektocht’ van start. De ‘preektocht’ begint om 9.30 uur in de Grote of St. Martinuskerk (Markt 2) te Dokkum. De eerste preektocht (40 deelnemers) werd op 23 maart 2022 gehouden in de Friese

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

We willen zelf de regie houden over ons leven (maar Jezus leert iets anders)

In de Bijbel vind je honderden voorspellingen over de geboorte, het leven en sterven van Jezus, die stuk voor stuk zijn uitgekomen. De gebeurtenissen rond de laatste achttien uur van Jezus’ leven zijn eeuwen tevoren voorspeld.Een van de belangrijkste

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Jezus' lijden en sterven: "Hij hield het uit omdat Hij aan ons dacht"

"Jezus heeft de lange lijdensweg kunnen verdragen omdat Hij ons al die tijd in gedachten had. Jezus heeft aan het kruis kunnen volharden omdat Hij steevast onze redding voor ogen had. Wij waren de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Jezus wist

Ds. G. van Zanden
Video

Is het allemaal pais en vree als je een nieuw hart hebt? Ds. Van Zanden geeft antwoord

"Hoe vaak wordt een mens op een dag boos? Een keer? Twee keer? Vijf keer? Tien keer? En een christen die een nieuw hart gekregen heeft? Wordt die ook boos? Kan hij zich nog eens ergens flink over opwinden of is het waar wat het kinderlied zingt: ‘Een

Leander Janse
Video

De oudste zoon is dicht bij de Vader, maar net zo vervreemd als zijn broer

De bekende gelijkenis beschrijft twee verloren zonen. Er bestaat niet alleen een wilde, uitbrekende vorm van zonde. Er is ook meer verborgen, op het oog fatsoenlijke manier, waarop je van God vervreemd kan zijn. De oudste zoon is dicht bij de Vader,

Zanger Elbert Smelt: “Dan mis ik haar gewoon heel erg natuurlijk. Ja, wie niet?”
Video

Zanger Elbert Smelt deelt herinneringen aan Kinga Bán: "Ik mis haar heel erg"

Bijna vijf jaar geleden overleed zangeres Kinga Bán. Zanger Elbert Smelt van de band Trinity bracht vlak voor haar dood samen met haar 'Leef met volle teugen' uit. In een video van Nederland Zingt vertelt hij over dit lied en over de bijzondere optre

Dato Steenhuis over zondebesef
Video

Videoboodschap Dato Steenhuis: Ben jij wel echt bewust van je zonden?

Zondebesef kan een lastig onderwerp zijn. In een video vertelt Dato Steenhuis hier meer over en beantwoordt hij de vraag: ‘Is mijn zondebesef wel groot genoeg? In zijn video benadrukt Steenhuis dat één zonde al voldoende is voor zondebesef. “Als je é

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Geloven in God is wel persoonlijk, maar niet individualistisch

Mijn geloof of hét geloof? Jonge mensen zeggen nogal eens dat ze belijdenis doen van ‘hun geloof’. Is dat hetzelfde als belijdenis doen van ‘het geloof’? Kan het belijden van het geloof, zoals beleden in het Apostolicum, toch persoonlijk worden? Rond

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Froukje Prakken

Inmiddels terug in Nederland kijken we met Froukje Prakken terug op de beginperiode van het zendingswerk dat haar man Ger en zij deden in Peru tussen 1983 en 1991. Een verhaal over Gods leiding en vertrouwen op God in moeilijke omstandigheden. Ook ho