Nieuws

25 januari 2019 door Redactie

Daan vertelt in 'Stuk' hoe hij leeft met tegenslag en een dwarslaesie

Daan Buringa is te zien in de VPRO-documentaire 'Stuk', waarvan de eerste aflevering gisteravond te zien was. De jonge Daan is hartstikke positief, ondanks dat hij veel tegenslag heeft meegemaakt. "Ik ben gewoon gelukkig", zei hij gisteravond bij De Wereld Draait Door.

Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. De serie is non-fictie verteld als een kwalitatief hoogwaardige dramaserie. Dramatisch, ontroerend, spannend en beklemmend maar ook hoopvol en bevrijdend.

Dwarslaesie
Al vroeg in zijn leven moest Daan omgaan met tegenslag door zijn spierziekte, maar als gevolg van een medische complicatie is hij ook nog eens opgezadeld met een dwarslaesie. Het ziet ernaar uit dat hij nooit meer zal kunnen lopen, maar de optimistische Daan houdt hoop en droomt er nog steeds van acteur te worden.

"Het begon een beetje vanaf mijn vierde, dat mijn voeten raar gingen staan en ik steeds gekker ging lopen. Ze dachten toen al wel dat er wat mis was, maar wisten niet wat. Tot ik iets van acht, negen jaar oud was en bij een professor in het ziekenhuis was. Die zag mij lopen en dacht gelijk: “Jij hebt Ataxie van Friedreich.”'

Anders
"Dat mocht ze alleen nog niet zeggen, het moest eerst bewezen worden. Na een half jaar kwam de uitslag, ze had gelijk. Het kwam niet helemaal binnen, ik was natuurlijk ook nog heel jong. Ik dacht eigenlijk alleen maar: leuk, dan ben ik anders dan anderen."

"Iedereen wist natuurlijk ook wel dat er wat was. Ik liep best prima, kon ook nog wel rennen, maar je kon het wel zien.’ Inmiddels moet Daan genoegen nemen met de rolstoel, maar lang heeft hij zich verzet tegen hulpmiddelen. "Ik wilde altijd gewoon zo zelfstandig mogelijk blijven."

Daan zegt bij DWDD: "Ik vind de documentaire heel mooi geworden, ik kan me niet voorstellen dat anderen dat niet vinden."

Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify