Leen

Dagelijks leven

25 januari 2019 door Leenard Kanselaar

Ouders, leg die telefoon weg

Wanneer het gaat over buitensporig veel naar je smartphone staren hebben jongeren de schijn natuurlijk tegen. Maar ouders kunnen er ook wat van. Regelmatig moeten kinderen aan ouders vragen om hun smartphone weg te leggen. 

Want we zien het steeds vaker: thuis, achter de kinderwagen, op het schoolplein, in de speeltuin, in het pretpark of de dierentuin; ouders die meer met hun telefoon bezig zijn dan met hun kind. Uit een recent onderzoek blijkt dat een derde van de jongeren wel eens aan zijn ouders vraagt om te stoppen met het staren naar de telefoon. 

Wake-up-call
Zie deze column vooral als wake-up-call en niet als aanklacht. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om je telefoontijd te begrenzen. Want wanneer een jongere met mij in gesprek is, betrap ik mijzelf er ook op dat ik vaak mijn WhatsApp check. 

Stop met gewoonten die niet goed voor je zijn en verwijder die ene app die jou altijd triggert om eindeloos te blijven zoeken, swipen en scrollen.

Wat gaat er allemaal aan ons voorbij terwijl wij naar onze smartphone aan het staren zijn? De glimlach van een baby die oogcontact zoekt. Je kind die een mooie toren bouwt en vraagt om een compliment. Je tiener die op het voetbalveld een fantastische goal maakt. Geen telefoontje, WhatsApp bericht, Instagram-check of pushbericht kan daar tegenop. 

Rolmodellen
Jongeren zijn op zoek naar rolmodellen en zoals in alles is het gedrag van ouders voor hen een voorbeeld. Hoe hoger je eigen smartphonegebruik, hoe groter de kans dat je kinderen op latere leeftijd ook veel hun smartphone gebruiken. Daarom is het belangrijk om onze kinderen al vroeg gezonde gedragspatronen aan te leren met betrekking tot mediagebruik. De oplossing voor het overmatige schermgebruik van je kinderen met hun smartphone begint met een blik in de spiegel.

Ouders, opvoeders, docenten en jeugdwerkers, wil jij die gids voor onze jeugd zijn? Wees je dan bewust van je eigen smartphonegedrag. Stop met gewoonten die niet goed voor je zijn en verwijder die ene app die jou altijd triggert om eindeloos te blijven zoeken, swipen en scrollen. Haal de verleiding om je telefoon steeds te pakken weg en zet je notificaties uit. Oefen in zelfregulatie en plan vaste momenten in om te reageren op ontvangen berichten.

Onze kinderen verdienen het dat we als volwassenen een rolmodel voor hen zijn en tijd voor hen nemen.

Onze kinderen verdienen het dat we als volwassenen een rolmodel voor hen zijn en tijd voor hen nemen. Onze telefoon wegleggen en hen onze onverdeelde aandacht geven is het minste dat we ze kunnen geven. 

Vragen
Vragen om als ouders met elkaar te bespreken: 
• Breng je eigen mediagebruik in kaart. Hoe vaak pak jij je smartphone er gedachteloos bij? Hoeveel tijd ben jij op social media? Gebruik hier op de Iphone de instelling ‘Schermtijd’ voor en op een Android telefoon de app QualityTime.
• Is er iets wat je wilt veranderen aan je eigen mediagebruik? 
• Op welke manier ga je binnen je eigen gezin gezonde gedragspatronen aanleren met betrekking tot mediagebruik? 

Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Onleen en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van uw kinderen en hoe u daar als opvoeder goed mee om kunt gaan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify