Arnout Francke

God

22 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Deze dominee kookt en sport met buren: "Ontmoetingsplekken zijn belangrijker dan een kerkdienst"

Veel dominees houden zich vooral bezig met preken en pastoraat. Arnout Francke richt zich ook op sporten, koken en klusjes doen met mensen uit zijn wijk. De gereformeerd-vrijgemaakte dominee vond het jammer dat inwoners van de Haagse wijk Leidschenveen Ypenburg met hun gezin op een eilandje leven. De ontmoetingen die HECHT biedt brengen daar verandering in. “Ontmoetingsplekken zijn voor ons belangrijker dan een kerkdienst.”

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Hoe is HECHT is ontstaan en wat willen jullie in Den Haag bereiken?
“Ruim twee jaar geleden was ik nog actief als fulltime gemeentepredikant. Vanuit drie verschillende kerken is het idee ontstaan om in de onze wijk een beweging te starten, ingezet door christenen in de wijk. Ik ben als deeltijdpredikant (60%) aangesteld om leiding te geven aan deze beweging. Dit doe ik samen met Marjolijn en Ineke (1 fte).

De wijk Leidschenveen Ypenburg is een vinexwijk met relatief veel jongvolwassenen die druk zijn met hun gezin en werk. Ze hebben maar weinig tijd om contact te leggen met andere mensen in de wijk. Er zijn ook maar weinig plekken waar je anderen kunt ontmoeten. Toen ik hier kwam wonen moest ik daar behoorlijk aan wennen. Daar kwam verandering in toen ik mij aansloot bij een lokale voetbalclub. Als HECHT willen we een plek van ontmoeting zijn voor mensen die zich, net als ik, aan anderen willen verbinden.”

Op welke manier creëren jullie plekken van ontmoeting?
“Dan doen we met name door middel van onze community’s. Wie zich aansluit bij een community leert mensen uit de wijk kennen. Bijvoorbeeld door samen te sporten, te eten of de Bijbel te openen. We hebben inmiddels tien community’s in onze wijk waar mensen elkaar ontmoeten. Die vormen het hart van HECHT.

"'Als je weet wie ik ben had je mij om water gevraagd’, zei Jezus bij de waterput. Iemand vond die uitspraak van Jezus nogal arrogant, een beetje machogedrag."

Een van die community’s is het vrouwennetwerk Joy’n. Zo’n twintig vrouwen komen maandelijks bij elkaar om lekker te eten, goede gesprekken te voeren en gezellige activiteiten te doen. Sinds kort is ook de community FIT gestart. Bij FIT ontmoet je wijkgenoten die, net als ik, beter voor zichzelf willen zorgen. Dat betekent meer sporten en gezonder leven. Tijdens de Workout of the Day (WOD) daagt Harry je sportief uit in een intensieve workout. Na deze fysieke training nodigt Arnout alle deelnemers – onder het genot van een shake – uit tot een goed gesprek over hoe je mentaal en spiritueel fit blijft.”

Op welke manier komt het evangelie aan bod?
“Al onze initiatieven doen we vanuit het verlangen om Jezus na te volgen. In alle ontmoetingsplekken willen we de liefde van Jezus zichtbaar maken, bij enkele communities gebeurt dat ook bewust expliciet. Niet overal gaat het dus over geloof en God. Er zijn genoeg inwoners die daar helemaal geen zin in hebben, maar wel dingen samen willen doen of het leven willen delen. Elke community kent dus zijn eigen opzet en invulling. Willen mensen méér weten over het geloof dan verwijzen we ze door naar plekken die daarvoor zijn bedoeld. En uiteraard doen we dat dan graag! Natuurlijk hopen we dat mensen Jezus leren kennen. En daar willen we ook ontvankelijk voor zijn. Maar als dat niet gebeurt is dat ook goed. Elke community heeft wat ons betreft waarde in Gods Koninkrijk.

Het leiderschapsteam van HECHT

Een plek waar ik als dominee wel iets met de Bijbel doe is de open eetclub TRAAG. We komen elke vier weken bij elkaar om te eten en samen door te kauwen op zogenaamde trage vragen. Dat zijn van die vragen waar je in de drukte van alle dag niet aan toe komt. Vragen over het leven, waar je lekker op kunt kauwen en niet zomaar een antwoord vindt. We lezen daar Bijbelverhalen en ontdekken hoe die oude verhalen raken aan ons eigen leven. Elke deelnemer reageert daarop vanuit zijn of haar gedachten, beleving en visie.

Sinds kort komen we maandelijks op zondagmiddag bij elkaar in een bedrijfspand. Dat is voor mij de plek om een interactieve preek te houden. Onlangs spraken we door over Jezus en de Samaritaanse vrouw. ‘Als je weet wie ik ben had je mij om water gevraagd’, zei Jezus bij de waterput. Iemand vond die uitspraak van Jezus nogal arrogant, een beetje machogedrag. Dat heeft een heel boeiend gesprek opgeleverd!”

"Ook ontmoetingen creëren is een teken van Gods koninkrijk. Je laat mensen proeven wie Jezus is."

Wat zou je willen meegeven aan christenen die in hun wijk graag hun geloof handen en voeten willen geven, maar niet weten hoe?
“Het begint met luisteren. Voordat we ontmoetingen gingen organiseren, hebben we door middel van gesprekken onderzocht waar mensen uit de wijk graag over door zouden willen praten. Opvoeding sprong er bijvoorbeeld uit. Dat is fijn, want daar kun je vervolgens rekening mee houden.

Daarnaast is het ook een kwestie van gewoon doen. Stel je huis open voor de mensen om je heen! Als dominee heb ik dankzij HECHT geleerd dat ik hier niet alleen ben om te delen. Ik mag ook veel moois ontvangen. Ik ben echt niet de enige die kookt of een gesprek op gang helpt. Ook ik mag genieten van mensen die hun talenten inzetten om ontmoeting mogelijk te maken.

Ik geef toe dat ik het fantastisch zou vinden wanneer meer mensen in Jezus gaan geloven. Maar het is niet zo dat bijvoorbeeld onze bijeenkomst op zondag de kers op de taart is. Alsof alles wat we daarnaast doen daaraan ondergeschikt is. Ook ontmoetingen creëren is een teken van Gods koninkrijk. Je laat mensen proeven wie Jezus is. Heel bijzonder om daaraan bij te dragen!”

Lees hier meer over HECHT.

Op 24 januari houdt ontwikkelingsorganisatie Tear in Den Haag een werkconferentie over de principes van Integral Mission in relatie tot kerk-zijn voor de buurt. De werkconferentie over begint met een bezoek aan allerlei initiatieven en geloofsgemeenschappen in Den Haag, waaronder: HECHT. Lees hier meer over de werkconferentie.

Reacties

Mooi! succes en Gods zegen op jullie(zijn)n werk

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify