René de Reuver

Nieuws

21 januari 2019 door Jeffrey Schipper

PKN-scriba juicht besluit CDA voor versoepeling kinderpardon toe

Regeringspartijen CDA en D66 willen een versoepeling van de regels rond het kinderpardon. De partijen willen dat het pardon ruimer wordt toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, laat het ANP weten.

"Blij met beweging bij politici over kinderpardon," reageert René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). "Na vijf jaar nog uitzetten is schadelijk en daarom niet humaan." Eind vorig jaar riep de kerk het CDA op om het kinderpardon te verruimen. De Reuver zei eerder: "Heel veel lokale CDA’ers, die direct met de mensen in nood te maken hebben, maken vaak een andere keuze dan de landelijke politiek. Ik hoop dat die lokale stem volop gehoord en wat mij betreft gehonoreerd wordt."

"Het is niet houdbaar wat er nu gebeurt," bevestigt CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg in een gesprek met de NOS een bericht in het AD. "Het CDA is tot een ander inzicht gekomen door kritiek van het Europese Hof van Justitie. Ook zeggen deskundigen dat het niet goed gaat met deze kinderen omdat ze hersenschade oplopen van de stress die ze krijgen van de dreigende uitzetting. Ook komt het te vaak voor dat de kinderen uiteindelijk toch niet vertrekken. Dat kan zo niet langer."

De Protestantse Kerk pleit al jaren voor een ruimhartig kinderpardon. De Reuver zei hierover onlangs op de website van de PKN: "De zorg voor de vreemdeling loopt tenslotte als een rode draad door de christelijke traditie. Als Protestantse Kerk proberen we navolgers te zijn van Jezus. Bij Jezus staat het belang van ieder mens - en juist ook kinderen - voorop."

CDA gaat samen met D66 een plan voorleggen aan staatssecretaris Mark Harbers (asiel). Er wordt door Harbers wel al onderzoek gedaan naar de asielprocedure, maar daar willen de partijen niet op wachten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify