coolblue
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

21 januari 2019 door Family7

Deze man staat aan het roer bij miljardenbedrijf CoolBlue én redt bootvluchtelingen

In 1999 richt hij met twee vrienden op zijn studentenkamer een webshop op. Een webshop die uiteindelijk uitmondt in het succesvolle en miljardenbedrijf Coolblue. Inmiddels woont Bart Kuijpers in het Zuid-Hollandse Portugaal waar hij werkt op een zorgboerderij. ‘Op een gegeven moment had ik echt het idee dat ik andere weg moest inslaan,’ vertelt hij in het openhartige gesprek dat hij heeft met Jan van den Bosch. Even keerde hij zich af van God, maar na een tijdje komt hij opnieuw tot geloof.

Feesten
In de pubertijd zegt hij het geloof vaarwel. ‘Het beknelde en beperkte mij. Al die regels.’ Het ging bovendien prima zonder God. ‘Lekker feesten en genieten van het leven. Hij weet in die tijd nog niet wat hij wil worden. ‘Wel iets met economie. Economie trok me altijd al aan. Als puber zei mijn oom tegen me: Bart, als je echt geld wil verdienen moet je de handel ingaan. Mede daarom besloot ik de business in te gaan’.

Verwonderen
In de studententijd begon het zaadje wat zich uiteindelijk uitmondde in het miljardenbedrijf Coolblue. Mensen laten verwonderen is een belangrijke sleutel in dit bedrijf. Bart: “Beloftes kan je heel groot maken, maar ze waar maken dat is een tweede. Wij hebben geleerd dat je die beloftes niet eens zo heel groot hoeft te maken. Als je méér brengt dan die belofte, dan heb je mensen pas verwonderd”. Jan vraagt zich af of het niet lastig is om christen te zijn als je eigenaar bent van zo’n goed lopend bedrijf. Bart: 'Je kunt zeker christen zijn als je veel geld hebt. God geeft het. Je hebt wel een bepaalde verantwoordelijkheid. De vraag is: ‘Hoe ga je daar mee om?’. Maar ik heb ook moeilijkheden. Mijn strijd als ondernemer is om af te leren alles alleen te willen doen’.

De Thuishoeve
Inmiddels woont Bart in het Zuid-Hollandse Portugaal waar hij samen met zijn vrouw werkt op een zorgboerderij. Op deze thuishoeve bieden ze vluchteling-weeskinderen opvang. 'Ik ben op Lesbos geweest. Ik dacht: dan ben ik nu hier vluchtelingen van hun bootjes aan het halen, maar dan gaan ze met een oorlogstrauma verder Europa in, daar moet je ook wat mee. Die mensen vluchten echt weg van de oorlog. Maar dan, wat gebeurt er dan? Ik heb ze gezien, kinderen die hun ouders onderweg zijn verloren omdat het een gevaarlijke reis was. Dat is heftig om te zien, dat een kind alleen op zo’n gevaarlijke reis gaat. Dat je niet weet waar je naar toe gaat, naar een land waar je de cultuur niet kent, waar je de taal niet kent, een ander geloof…, dat is echt intens. Die kinderen willen wij graag een thuis bieden'.

Bekijk het inspirerende gesprek met Coolblue oprichter Bart Kuijpers in 'Thuis’.
Maandag 21 januari om 21:00 uur bij Family7.

Teaser: Bart Kuijpers in Thuis SE04, Afl. 3 | maandag 21 januari om 21:00u bij Family7. - 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen