Gerrit van Ettekoven

God

18 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Gerrit geniet van veelzijdige kerkdiensten: "Ik voel mij thuis in mijn veelkleurige gemeente"

Gerrit van Ettekoven en zijn vrouw Marian verhuisden drie jaar geleden naar Purmerend. Sindsdien zijn ze lid van de Protestantse Gemeente te Purmerend. “De veelkleurigheid van onze gemeente zie je terug in allerlei activiteiten, vooral in de vieringen. Speeddaten, een Top 2000-dienst of een ‘preek van de leek’? We hebben zoveel mooie talenten, daar kun je echt veel mee doen.”

Gerrit is volop actief in de kerk. Hij is ouderling en secretaris van het College van Kerkrentmeesters en doet mee aan allerlei werkgroepen. Met enthousiasme gaat hij zondags naar de kerk. Dat is voor mij een moment om elkaar weer te ontmoeten, voor te bereiden op de nieuwe week, om lief en leed, brood en wijn te delen, de vredesgroet aan elkaar te geven. Aan de vieringen in onze kerk draagt iedereen bij, het is geen one-manshow van onze predikant. Het leuke is: doordat er steeds andere mensen meedoen en meedenken is geen enkele viering hetzelfde.”

Hoogstaande liturgie “De kwaliteit van de liturgie vind ik heel hoog. Dat maakt de gemiddelde dienst bijzonder, ook al is het geen speciale viering. Ik vind het mooi om te zien dat mensen ervan genieten. Onze kerk heeft geïnvesteerd in een betaalde kerkmusicus, hij geeft leiding aan het koor dat één keer per maand in de dienst zingt. We hebben een band, maar ook de bloemengroep en het beamerteam dat de overdenking aanvult met illustraties, een filmpje of lied – het verrijkt onze vieringen. De werkgroep ‘Het nieuwe vieren’ zorgt dat we samen met de hele gemeente blijven nadenken over nieuwe vormen.”

"In de kerk is iedereen welkom en dat wordt ook zo ervaren. Onze kerk is een open huis waar je de veelkleurigheid vindt."

Iedereen mag inbreng hebben “Nieuwe ideeën stuiten ook wel eens op weerstand. Het helpt als je mensen erbij betrekt. Veel dingen worden gewaardeerd, juist doordat iedereen inbreng mag hebben. Er zijn zoveel manieren waarop je kunt meedoen: er is voor ieder wat wils. En op de eerste zondag van het nieuwe jaar hebben we een nieuwjaarsreceptie met een open podium.”

Theaterweekend Het theaterweekend is volgens Gerrit echt een ‘knaller’. “In één weekend wordt een theaterstuk geschreven naar aanleiding van een Bijbelverhaal. Teksten, kleding, muziek en oefenen – en dan de uitvoering tijdens de zondagsviering. Dit weekend spreekt veel jongeren, jongere ouders en mensen die niet zo vaak in de zondagsvieringen te vinden zijn aan.”Voor Purmerend “We zijn als kerk deel van Purmerend. Iedere zondag bidden of zingen we het Onze Vader, hardop en met de kerkklokken aan. Met als gedachte: wij bidden voor de hele stad, voor de wereld om ons heen. De zogenaamde ‘eye-openerdiensten’ vind ik zelf erg leuk. Iemand uit de burgerlijke gemeente houdt dan een ‘preek van de leek’. Zo vertelde een wethouder van het CDA, vanuit haar positie hoe de burgerlijke gemeente Purmerend omgaat met bijvoorbeeld zorg. De predikant reageert daarop, vanuit bijbels perspectief. Hoe die twee zienswijzen samenkomen is vaak heel verfrissend.”

Veelkleurigheid “Vorige week was er een jongeman die al 25 jaar niet in de kerk was geweest. Hij pakt de draad weer voorzichtig op. Hij stapte zelf op iemand af omdat hij ook iets wou dóén. In de kerk is iedereen welkom en dat wordt ook zo ervaren. Onze kerk is een open huis waar je de veelkleurigheid vindt. Prachtig vind ik dat.”

Start Kerkbalans zaterdag 19 januari
Zaterdag 19 januari gaat de campagne van Actie Kerkbalans 2019 in het hele land van start. Vele lokale kerken organiseren een startmoment door bijvoorbeeld om 13.00 uur de klokken te luiden. In de twee weken daarna worden dan de kerkleden benaderd voor een bijdrage aan de lokale kerk. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify