Hans Eschbach

God

23 januari 2019 door Hans Eschbach

God bewaren in een klein doosje: kan dat?

Ken je dit liedje van Annie M.G. Schmidt: ‘Ik zou je ’t liefste in een doosje willen doen
en je bewaren, heel goed bewaren. Dan liet ik jou verzekeren voor anderhalf miljoen
en telkens zou ik eventjes het deksel opendoen. En dan strijk ik je zo zachtjes langs je haren. Dan lig je in de watten en niemand kan erbij, geen dief die je kan stelen je bent helemaal van mij. Ik zou je ’t liefste in een doosje willen doen en dan telkens even kijken, heel voorzichtig even kijken, telkens even kijken.’

Je grote liefde bewaren in een klein doosje: kan dat?
Ik moest eraan denken toen ik vanmorgen Jesaja 40:12 in de Bijbel las.
Israël zit gevangen in Babel. God lijkt hen vergeten. De situatie lijkt hopeloos. Herken je dat? Ik wel. De toekomst komt dreigend op je af. Om dan te kunnen zingen ‘Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand’ heb je het juiste zicht op God nodig. Dat is wat Jesaja hier probeert te doen: dat volk in de verdrukking probeert hij iets van Gods grootheid te laten zien. Het helpt mij om na te denken over de grootheid van God, want juist als je je realiseert hoe groot God is, ontdek je ook hoe klein je eigen problemen in feite zijn. Tegenover Gods grootheid valt al het andere in het niet.

Het helpt mij om na te denken over de grootheid van God, want juist als je je realiseert hoe groot God is, ontdek je ook hoe klein je eigen problemen in feite zijn.

Jesaja prikkelt ons met zijn vragen: ‘Wie heeft de wateren met zijn holle land omvat, de hemel gemeten?’ ‘Met wie wil je God vergelijken? Hoe is Hij uit te beelden? Met een godenbeeld misschien?’ Wat een suggestie: denken dat je de eeuwige God kunt ‘vangen’ in een doosje. In een beeld met op de onderkant geschreven: ‘Made in China’. Ik moest denken aan de Boeddhabeelden, die je overal kunt kopen en die mensen in hun kamer zetten (alleen als versiering natuurlijk).

Op internet kwam ik ook een mooi doosje tegen met een mini-kerststal. In januari in de uitverkoop! Met kerst hebben we er weer bij stilgestaan, dat de grote God voor ons klein geworden is. Geboren in een stal – of in een doosje. Maar is het nu de bedoeling dat ik Jezus in dat doosje ga bewaren? Af en toe de deksel even open doe en kijk en denk: je bent helemaal van mij. Het klinkt zo lief. Maar klopt het? Ja, het klopt: God koos ervoor om klein te worden. Daarvoor kwam Jezus. God in mensenmaat, zodat ik Hem kan leren kennen, Hem kan liefhebben. Hem kostbaar in mijn hart mag bewaren. Maar nee, het klopt niet om Hem egoïstisch voor mezelf te houden. Vrijmoedig mogen we de grootheid van God bezingen: ‘Hoe groot zijt Gij!’. Waar het doosje van het hart vol van is vloeit de mond van over. ‘De herders gingen terug, terwijl zij God loofden en prezen.’ Tumult in Bethlehem.

Tumult, ook op Facebook: we mogen de mooie verhalen van een grote God delen met elkaar. Juist als ik worstel met mijn problemen helpt het mij om te beseffen, dat die grote God in Jezus dichtbij is gekomen. Dat geen probleem voor Hem te klein of onbelangrijk is. Dat ik kostbaar ben in Zijn ogen en jij ook. Dat Hij ook kostbaar voor mij is, niet om in een doosje voor mezelf op te eisen, maar om te delen, ook met jou.

Hans Eschbach heeft een inoperabele tumor aan de alvleesklier. Dankzij een goede palliatieve behandeling kan hij gedeeltelijk nog functioneren. "Met veel vreugde heb ik de HEER altijd mogen dienen. Nu mag ik mij voorbereiden op de reis naar het Vaderhuis," zei hij onlangs.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify