rechter

Nieuws

16 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Werkstraf en rijontzegging geëist vanwege ongeval dochter ds. Zondag

Tegen een 58-jarige vrouwelijke buschauffeur is dinsdagmiddag bij de rechtbank in Den Haag een werkstraf van 240 uur geëist wegens het ongeval waarbij de 14-jarige Rhodé Zondag uit Woerden in april vorig jaar om het leven kwam, laat het Gouds Dagblad weten. Ook is tegen de vrouw een rij-ontzegging van vijftien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist.

Het ongeluk gebeurde op de Thorbeckelaan in Gouda. Het meisje zat op de fiets toen ze onder de langsrijdende bus terecht kwam. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd het slachtoffer ter plekke te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De buschauffeur werd na het ongeluk naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Het meisje was op weg naar huis, na een schooldag op het Goudse Driestar College, waar ze in de tweede klas van het vwo zat.

De vrouw uit Krimpen aan den IJssel wordt dood door schuld ten laste gelegd, schrijft het Gouds Dagblad. Volgens de officier van justitie reed Marian den O., die dertig jaar ervaring had, "onoplettend en aanmerkelijk onvoorzichtig" op het moment van de aanrijding met de scholiere op de Thorbeckelaan in Gouda. Daarbij raakte een spiegel van de bus het stuur van de fiets van Rhodé Zondag.

Ook is uit de rechtszitting gebleken dat de rijstrook waarover de bus reed, smaller is dan in de richtlijnen van de overheid staat aangegeven, voegt Omroep West toe. In 2015 is een bredere middenberm aangelegd door de gemeente Gouda. "Het lijkt haast onmogelijk om daar met een bus niet over de fietsstrook te rijden," zegt de rechter. "We hebben de gemeente dringend geadviseerd om er iets aan te doen," reageert de officier van justitie tijdens de zitting.

Volgens het AD kwam ook de vader van Rhodé, ds. W. A. Zondag, in de rechtbank aan het woord. "Wij hebben geen rancune”, vertelde de predikant van de gereformeerde gemeente in Woerden. "We zien de chauffeuse niet als crimineel, we willen vergeven, maar vergeven vraagt wel erkennen van schuld. Dat is hier op zijn plek." Opmerkelijk was dat de predikant de zondag voor het overlijden van zijn dochter preekte over hoe je tegenover God staat als je kind overlijdt.

De advocaat van de 58-jarige buschauffeusse vindt dat Den O. moet worden vrijgesproken. Zij geeft aan dat de buschaffeur niet te hard reed en niets had gedronken. Huilend vertelde Den O. dat het ongeval nooit had mogen plaatsvinden. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Reacties

Waarom moet dit bericht op deze site geplaatst worden ?
Klaas D.: van harte mee eens. Het voelt echt niet goed aan, maar ik kan het niet meteen onder woorden brengen waarom. Maar toch één vraag. Ik begrijp deze zinssnede niet: "we willen vergeven, maar vergeven vraagt wel erkennen van schuld", zegt de vader van het slachtoffer. Hoe moet ik dat dan zien ten opzichte van het eerste kruisgebed van Christus in Lukas 23:34: "Vader, vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen"? Ik lees immers weinig van schulderkenning vanwege de plegers. Is het dan een nutteloos gebed geweest?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify