Nieuws

16 januari 2019 door Jeffrey Schipper

PKN-predikant: "In onze kerk is niet iedereen welkom"

Het was een verstandige beslissing om de preek van ds. M. Klaassen afgelopen zondag te annuleren, vindt ds. Dirk Ophoff. Er stond een vreedzame demonstratie tegen de komst van één van de initiatiefnemers van de Nashville verklaring gepland. Om de rust rondom de kerkdienst te bewaren besloot de kerkenraad van de Grote Kerk in Gorinchem een vervanger te regelen.

Ophoff is predikant van protestants predikant van de wijkgemeente Dalem/Gorinchem-Oost. In het Nederlands Dagblad wijst hij op een reactie van PKN-scriba René de Reuver. Op Twitter schreef hij: 'Iedereen is welkom in de kerk, ook dominee Klaassen. Niet in de valkuil van de Nashvilleverklaring vallen: elkaar uitsluiten’. Ophoff vindt dat deze houding getuigt van (kerk)politieke correctheid. "De positie van lhbti’ers in Gorinchem en elders wordt daaraan ondergeschikt gemaakt."

"Bovendien is onduidelijk wat De Reuvers statement ‘iedereen is welkom in de kerk!’ precies betekent," vervolgt de PKN-dominee. "Bij de deur van de kerk wordt niemand geweigerd, maar voor de toegang tot de kansel gelden beperkingen. De preses van de Protestantse Kerk, ds. Saskia van Meggelen, is bijvoorbeeld niet welkom als voorganger in de Grote Kerk van Gorinchem. Niet om de boodschap die zij brengt, maar om haar sekse. Zelf sta ik als predikant inmiddels tien jaar in Gorinchem, maar ik ben nog nooit door de wijkkerkenraad van de Grote Kerk uitgenodigd als voorganger. Mijn homoseksuele relatie staat dat in de weg.

Ik klaag daar niet over. Over het algemeen kan ik het prima vinden met de ambtsdragers uit de Grote Kerk en is er wederzijdse waardering. Ik zeur ook niet over een preekbeurt elders die afgezegd werd omdat de preekvoorziener ten onrechte dacht dat ik in die gemeente mocht voorgaan. Ik vind het alleen onjuist om na de annulering van de preekbeurt van ds. Klaassen ineens te roepen dat iedereen welkom is in de kerk."

Lees hier het volledige commentaar van ds. Dirk Ophoff. Lees ook: Ds. M. Klaassen niet welkom in Gorinchem: "Nederland valt als tolerante natie flink door de mand".

Foto: PKN Gorinchem-Oost

Reacties

Het is volkomen terecht dat kerkgemeentes opletten wie er op de kansel staat en wat ze verkondigen. Dit heeft niets met welkom zijn te maken, want degene die komt luisteren en meezingen om gemeenschap te hebben met de heiligen in Jezus Christus is de welkome gast terwijl degene die preekt de verwelkomende gastheer vertegenwoordigt.
H
Dat iedereen slaat op de bezoekers. Iedereen is welkom om aan de dienst deel te nemen. Ook misdadigers en zondaren. Maar wie op de kansel komt te staan is andere koek. Want de kerkenraad wil natuurlijk wel dat het Evangelie wordt verkondigd en niet zomaar een verhaaltje, hoe mooi die verhaaltjes vaak ook klinken mogen.
J
ds. dirk ophof,

"Zelf sta ik als predikant inmiddels tien jaar in Gorinchem, ...mijn homoseksuele relatie staat dat ..."een dominee, met homoPRAXIE, wordt al TIEN JAAR GETOLEREERD in een kerk??Och ja, PKN!!

of NGK

of REMONSRANTS,

of GKV ,

Gelukkig

die studeren er eerst nog (15 jaar?) over

Net als met vrouw in het ambt!!MAAR

het eindresultaat staat informeel al JAREN VAST.

WANT:

het pastoraat-advies loopt al op dat (vaststaande) eindresultaat vooruit!Ja op `zo iets` moet je met RECHT FIER zijn!

Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify