oss

Mooi

16 januari 2019 door Redactie

Gemma begeleidde samenkomst drama Oss: 'Ik had echt kippenvel en de tranen stonden in mijn ogen'

Het spoordrama in Oss van vorig jaar staat nog in ons geheugen gegrift. Ook bij Gemma van Baasbank. Zij was de ceremoniemeester bij een samenkomst in Oss. LindaNieuws blikte met haar terug. "Niet huilen was moeilijk."

“Ik zat in een cafeetje in Nijmegen koffie te drinken. Iemand appte me toen over het nieuws. Toen ik hoorde wat er precies gebeurd was, vond ik het meteen heel erg. Ik had echt kippenvel en de tranen stonden in mijn ogen.”

Ritueelbegeleider
“De burgemeester gaf aan ook graag iets voor de mensen uit Oss te willen doen. Via de plaatselijke uitvaartondernemer kwam ze bij mij terecht.” Gemma is ritueelbegeleider en was bij de uitvaart betrokken vanwege de zusjes Liva en Dana die omkwamen. Het doel was een samenkomst, geen herdenking. “De gemeente wilde dat mensen steun bij elkaar konden vinden, omdat het zo’n heftige gebeurtenis was. Het leefde zó erg.”

Ze wilde de kinderen een gezicht geven. "Ik heb uiteraard aan de ouders gevraagd of zij dat oké vonden. Dat vonden ze, gelukkig, allemaal. We hebben wel afgesproken de overlevenden niet bij naam te noemen: de begeleidster bijvoorbeeld, maar ook de grote zus van Dana en Liva, die ook gewond raakte bij het ongeluk.”

Afsluiten
Niet huilen was erg moeilijk voor de 42-jarige Gemma. “Tijdens het oefenen lukte dat niet. Ik was bang dat ik nu ook zou moeten huilen. Het was lastig, ik moest me als het ware afsluiten van mijn eigen woorden en de muziek.”

Gemma spreekt de ouders af en toe. “Het is niet mijn plek om contact met hen op te nemen. Ik moet mijn plaats weten. Als zij behoefte aan mij hebben, dan ben ik er voor hen. En als dat niet zo is, dan is dat goed.”


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify