Nieuws

15 januari 2019 door Redactie

Andy Stanley zegt dat Tien Geboden niet van deze tijd zijn, theologen zijn het er niet mee eens

Voorganger Andy Stanley heeft onlangs in een column gezegd dat de Tien Geboden niet van toepassing zijn op christenen van tegenwoordig. Nu hebben enkele theologen gereageerd op zijn opvattingen. Ze zijn het er niet mee eens. Dat meldt The Christian Post.

“Als we een monument gaan maken als bewijs van ons geloof, zou het dan niet op zijn minst een monument moeten zijn van iets dat echt op ons van toepassing is?”, schreef Stanley in zijn column. “Deelnemers aan het nieuwe verbond, christenen dus, hoeven geen geboden in het eerste deel van de Bijbel te gehoorzamen. Van de deelnemers aan het nieuwe verbond wordt verwacht dat ze het enkele gebod dat Jezus gaf als onderdeel van zijn nieuwe verbond, gehoorzamen: zoals ik van je heb gehouden, moet je dus van elkaar houden.” 

Relevant
Richard Land is president van Southern Evangelical Seminary en uitvoerend redacteur van The Christian Post. Hij gelooft dat Stanely ‘nieuw’ verwarde met ‘vervulling’. "In Mattheüs hoofdstuk 5 zei Jezus dat Hij kwam om de wet van het Oude Testament te vervullen, om het te voltooien. En om het te verdringen, maar dat betekent niet dat de Tien Geboden niet relevant zijn”, meldt Land. 

“Jezus zei niet dat Hij kwam om de wet te ontnemen. Hij kwam om de wet te vervullen, niet om het af te schaffen. Jezus zegt dat niemand de wet kon houden en dat de wet er was om ons te rechtvaardigen voor God. De wet is er om ons te leren over de noodzaak van een redder die in volheid van de tijd kwam.” 

Stelen
Samuel Lamerson is president van Knox Theological Seminary en hoogleraar Nieuwe Testament. Lamerson ziet Stanley als een ‘broeder’, maar is het niet met hem eens. “Wat betekent het om de Tien Geboden weg te doen? Is het goed om te stelen? De beroemde Charles Spurgeon zei: ‘Als je niet in de Tien Geboden gelooft, kan ik nog steeds geloven dat je een christen bent, maar ik wil je niet rond mijn zilverwerk zien’.” 

Een andere theoloog concludeert: "Wanneer je het Oude Testament uit de Bijbel en ook het leven van een christen verwijdert, krijg je niet de juiste Jezus.”

Lees ook: Andy Stanley: “Tien geboden zijn niet van toepassing op christenen”

Reacties

Het is de Geest in ons die ons overtuigt van zonde. Zal ik degene veroordelen die zich strikt aan de sabbat of zondag houdt? Zal diegene mij veroordelen als ik dat niet doe? Vrijheid betekent dat we ons niet opnieuw door allerlei leringen een slavenjuk laten opleggen, maar ons door de Geest laten leiden.
T
„Want voorwaar, Ik zeg u: Eer de hemel en de aarde vergaat, zal er niet één jota of één tittel vergaan van de wet, eer alles zal zijn geschied. Wie dan één van de kleinste dezer geboden ontbindt en de mensen zo leert, zal zeer klein heten in het Koninkrijk der hemelen; doch wie ze doet en leert, die zal groot heten in het Koninkrijk der hemelen.Maar Ik zeg u: Een ieder, die in toorn leeft tegen zijn broeder, zal vervallen aan het gerecht.Kent Andy Stanley de bijbel wel vraag je je in dit geval af ?
S
Zeker in deze tijd moeten we waakzaam zijn dat het niet vanuit vrijzinnigheid wordt gezegd. Maar evangelischen zijn meer uitgegaan van een tegenstelling tussen wet en genade dan dat vergeving alleen maar een uitbreiding van de wet is. Vlees en geest (waarbij 'vlees' niet alleen slaat op smeuige zonden, maar vooral ook op het Gode behagen vanuit menselijke kracht, al dan niet met God's hulp en zegen daar weer bovenop). Niet alleen het evangelie van Johannes wijst daarop maar ook de brief aan de Galaten.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify