Ds. A. T. Vergunst

God

16 januari 2019 door Driestar Hogeschool

Ds. A. T. Vergunst: "Gedachteloos bidden is een zonde"

Bidden gaat soms net als autorijden. Je doet het gedachteloos, je rijgt clichés aaneen en bent gemakkelijk af te leiden. Dat is zondig, aldus ds. A.T. Vergunst tijdens de laatste Studium Generale-avond van Driestar educatief in Gouda. “Bidden is échte vreugde. Je kunt dagelijks de Koning ontmoeten”, zo hield de predikant zijn luisteraars voor. Zijn raad: ‘Gebruik het Bijbelboek Psalmen tijdens je gebed.’

Driestar hogeschool leidt – al sinds 1944 – leraren op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan het christelijk onderwijs.

Bidden is de adem van de ziel, het is een essentieel aspect van het christelijk geloof. En van een gezond geestelijk leven. Tegelijkertijd ligt er een taboe op en voelt iedere gelovige zich schuldig. Vergunst: “Ons gebedsleven is vaak arm, het zet je schuldig voor God die zoveel goeds geeft aan ons mensen. En dat terwijl bidden op zich geen moeilijke geestelijke oefening is. Het is net als ademhalen; ongeacht je intelligentie kan ieder mens ademhalen. Je hebt echter kwaliteitsverschil. Een slordige, ondiepe ademhaling zorgt voor onrust in je lichaam. Met bidden is dat niet anders. Bidden is hard werken, het is een continu gevecht tegen onszelf en onze agenda. Luther noemde ht gebed het zweet van de ziel. Dat zegt genoeg.”

Tijd is nodig
“Bidden is een voorrecht, zondaren spreken met hun Schepper. Tegelijk is het een gebod. Jezus zegt: ‘Bidt zonder ophouden’. Waarom zou je niet spreken met je Zaligmaker? Als je een relatie met Hem mag hebben, is gesprek noodzaak. Je hebt God nodig en dat betekent eenvoudig dagelijks tijd maken voor Hem”, aldus de predikant. De vraag die in de zaal resoneerde: ‘Staat God in je agenda?’

Niet moeilijk
Bidden is niet moeilijk, zo stelde de spreker. “Als gelovige ervaar je het echter anders, bidden is een opgave. We hebben vele vooroordelen, hebben te maken met veel afleiding en bidden met cliché-uitdrukkingen. Juist door iedere dag hetzelfde te zeggen, is het zo makkelijk om al biddend af te dwalen. Ook ons hart wil niet en de duivel houdt ook niet van bidders. Niet voor niets zegt Jezus dat afzondering noodzaak is. Zeg dan ook tegen je omgeving dat je gaat bidden of doe het in alle vroegte, voordat je omgeving ontwaakt. Dat zorgt al voor focus.”

Gebruik je Bijbel
Het Bijbelboek Psalmen is in de eerste plaats bedoeld om mee te bidden. “Gebruik ze daar dan ook voor”, aldus Vergunst. “Met de psalmen kun je wenen, klagen, juichen, aanbidden en lofprijzen. Gebruik ze niet letterlijk, maar als inspiratiebron voor je gebed.” Vergunst maakte het heel concreet door tips mee te geven voor een actief gebedsleven.

Hij haalde psalm 27 aan: “Ga zo’n psalm regel voor regel na, om op de woorden te kauwen, erover te mediteren, spreken over de woorden die uit de psalm tot je komen. Alleen al de zinsnede ‘God is mijn Licht en mijn Heil’ biedt veel gebedsstof. De dichter vertrouwt op God als zijn Licht, als zijn Heil. Is dat bij jou ook zo? Pak hier bijvoorbeeld het tegenovergestelde bij, waarbij je bidt voor je gemeentelid die in het donker zit vanwege psychische problemen. Op die manier krijgt een open Bijbel meer zeggingskracht en blijf je weg van clichés en sleur.”

Reacties

ach, dat woord "zonde", een sticker die je te pas en te onpas overal op kunt plakken. Die duiding bederft in mijn ogen wel danig het stuk dat me verder op inhoud best grotendeels aanspreekt.
REAGEER
M
Er zijn vele vormen van bidden. Bidden is ook luisteren naar wat God te zeggen heeft. Vindt op de eerste plaats rust in God. Psalm 46 zegt: "Wees stil (laat los) en weet dat ik God ben", en bemerk dat je in die stilwording God's stem zult horen, of een beweging in je hart of een woord nabij je hart. Je weet dan dat het Jesus is die tot jou spreekt!, en als jezelf met woorden bidt (praat tot/met God) gebruik dan je eigen woorden en wees zo oprecht als je maar zijn kan. Er kan zelfs een dialoog uit komen..... en dank God voor de audientie!
REAGEER
P
O ja ik moet nog even bidden, als of je nog iets moet regelen en nog eventjes tussendoor want ik moet dit en ik moet dat. Het voelt als een verplichting en je zet God op de tweede plaats. Het is zonde ten eerste woordverspilling en de tijd die je meent te hebben voor God en daarin heb ik en andere mee te maken gehad, en kom je tot zonde besef en dan ga je bidden voor je de ogen gesloten heb en dat is Hem aanbidden en praatte met God en daar krijg je door, eigenlijk de hele dag door.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify