depressie

Mooi

14 januari 2019 door Redactie

Daniëlle is geadopteerd: "Ik wist niet wie ik was"

De 38-jarige Daniëlle Schipper werd als kleine baby uit Colombia geadopteerd. Ze groeide op in een gelukkig gezin met lieve adoptieouders. Maar toch kreeg ze op haar 19e last van depressie. Toen ze zelf moeder werd, ging er een 'sluis van onverwerkt verdriet' open. "Opeens was ik mijn identiteit kwijt", zegt ze.

Daniëlle vertelt haar verhaal aan PsyQ. “Ik woog nog maar 49 kilogram en had zelfmoordgedachten. Achteraf gezien worstelde ik al sinds mijn tienerjaren met mijn adoptie. Maar in die tijd kwam ik niet bij de juiste deur voor hulp. Toen ik op mijn 23ste opnieuw last kreeg van dit allesoverheersende ellendige gevoel ging ik naar mijn huisarts. Hij schreef antidepressiva voor en nadat ik me een aantal weken nóg slechter had gevoeld, begon het gelukkig te werken. De scherpte van het ellendige gevoel verdween, maar ik voelde me ook anders, vlakker dan voorheen. Dat nam ik op de koop toe want alles was beter dan een depressie."

Moeder
"Ik werd moeder en samen met deze prachtige gebeurtenis ging er een sluis aan onverwerkt verdriet open. Ik worstelde met het ware verhaal over mijn adoptie dat ik pas op mijn veertiende te horen had gekregen. Mijn adoptieouders vertelden mij toen dat ik in Colombia géén identiteit had en dus het paspoort had gekregen van een overleden kindje: Beatriz. Zij zou eigenlijk door mijn ouders geadopteerd worden maar overleed voordat het zover was."

Vondeling
"Jarenlang dacht ik dat ik Beatriz was, maar het bleek dat ik prematuur te vondeling ben gelegd. Om mijn leven te redden heb ik een identiteit gekregen om geadopteerd te kunnen worden. Dat besef was traumatisch voor mij maar kwam pas tot uitbarsting toen ik zélf moeder werd. Helaas trok ik niet aan de bel. Ik wilde me niet aanstellen en vond dat ik niet moest zeuren en gelukkig moest zijn met het mooie schattige meisje dat mijn dochter was. Totdat ik in 2011 nog maar 49 kilo woog en suïcidale gedachten had. Ik was nog maar een schim van mezelf en liet me opnemen in de Bernard Lievegoedkliniek in Bilthoven. Daar bleek dat ik persoonlijkheidsproblematiek had en werd de diagnose depressie gesteld."

Herboren
"Beheerst worden door een depressie was een hel, maar ik ben eruit gekomen en voel me herboren. Ik heb eindelijk mijn eigen ‘ik’ ontwikkeld. Aan het einde van mijn behandeling voelde ik een sterke behoefte om mijn ervaringen te gebruiken om andere mensen met een depressie te helpen."

"Ik ben heel dankbaar dat ik dat nu kan doen als ervaringswerker bij PsyQ. In die functie ben ik onder meer aanwezig bij intakes en advies- of behandelgesprekken, geef ik samen met een collega de terugvalpreventie groep en houd ik me bezig met de patiënttevredenheid."

Herstel van anderen
"Het voelt heel fijn om op deze manier mijn steentje te kunnen bijdragen aan het herstel van anderen."

Lees hier het hele interview. Foto: Tobi (Pexels)


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify