Henk-Jan Prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Hervormde predikant ziet liberale theologen radicaliseren

"Mijn stelling is dat niet de ondertekenaars van de Nashville verklaring zijn geradicaliseerd, maar de liberale protestanten," stelt ds. Henk-Jan Prosman in een commentaar op The Post Online (TPO).

"Mijn eerste punt van kritiek op de vele predikanten en theologen die de afgelopen dagen van zich lieten horen, is dat zij steeds benadrukken dat in het protestantisme de afwijzing van homoseksualiteit de uitzondering is," schrijft de hervormde predikant uit Nieuwkoop. "Dit is niet waar. In de hoofdstroom van de protestantse theologie is de traditionele leer van het huwelijk altijd dominant geweest en is dat feitelijk nog steeds.

Een tweede kritiekpunt wordt gemaakt door de theoloog Peter Ben Smit. Hij schreef dat het Nashville-document van een zeer slechte omgang met de Bijbel getuigde. Een obligaat verwijt dat ook niet gepaard gaat met een alternatieve theologische visie. Opnieuw is het een poging de orthodoxe visie als achterhaald neer te zetten. Maar er zijn tal van gezaghebbende theologen die grondig en academisch redeneren en toch de orthodoxe positie verdedigen."

Prosman vervolgt: "In onze postmoderne tijd heeft de gedachte dat een vrije interpretatie van de Bijbel ook tot meer emancipatorische resultaten leidt, een zekere evidentie." Hij verwijst naar de jaren '30 en '40. Het valt de predikant op dat met name het protestantisme bevattelijk was voor de nazi-ideologie. "De katholieken – die op andere punten weer de mist ingingen – wisten juist door het gezag van schrift en traditie veel beter weerstand te bieden aan de nazificatie van het christendom. Ook het verwijt dat een strikte uitleg van de Bijbel wel tot onverdraagzaamheid en discriminatie moet leiden, snijdt dus geen hout.

De dominee benadrukt dat hij het niet volledig eens is met de Nashville verklaring. "Het beeld echter, dat welhaast door elke predikant en theoloog wordt opgeroepen, dat de Nashville verklaring een marginale, radicale positie zou weergeven, die bovendien op slechte theologie en bijbelinterpretatie zou berusten, is niet juist."

Lees hier het volledige commentaar van Henk-Jan Prosman.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Reacties

H
Eens, niet eens... Gods Woord is eeuwig en Gods Woord is de waarheid (Joh, 17:17)."...en die twee (man & vrouw) zullen tot een vlees zijn."
Waarom de verdeeldheid verder aanwakkeren? Belangrijkste taak van de religieuze voormannen en voorvrouwen lijkt me toch de schade die de verklaring in de Christus-gerelateerde gelederen teweegbracht herstellen en des te meer de eenheid in Christus ruimte geven. Het blijkt maar weer dat het geloof tebelangrijk is om aan theologen over te laten.
Beste Marijn, deelnemen aan een verhitte discussie is geen verdeeldheid zaaien, wel is mensen uitschelden en met spandoeken en vlaggen lopen verdeeldheid zaaien. Het zijn dus de 'liberale' theologen die je daarop moet aanspreken. Dat pittige gesprek op de VU en het dreigen met demonsteren bij ds. Klaassen is een treurig staaltje verdeeldheid zaaien en gelovige broeders en zusters uitsluiten.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen