Nieuws

14 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Videomaker boos op LuckyTV na satirisch filmpje over Kees van der Staaij

Filmmaker Cees van der Wal is boos over een satirisch filmpje van LuckyTV met SGP-leider Kees van der Staaij. Tegenover RTL Nieuws laat de videomaker weten dat LuckyTV hem niet om toestemming heeft gevraagd.

LuckyTV, het komische onderdeel van De Wereld Draait Door, heeft de beelden zo bewerkt dat het lijkt alsof hij zingt over een verboden homoseksuele liefde. Op sites als Dumpert, Facebook en YouTube werd de video met Kees van der Staaij in de hoofdrol veel gedeeld. De SGP-leider kreeg vorige week veel kritiek nadat zijn naam onder de veelbesproken Nashville verklaring werd gezet. 

Van der Wal heeft een expert op het gebied van auteursrecht in de arm genomen, omdat hij het niet eens is met de gang van zaken. "Het zijn mijn beelden die gebruikt zijn en daar ben ik niet blij mee", zegt hij. Volgens auteursrechtdeskundige Raoul van de Laak is Van der Wal kansloos. "Het auteursrecht geldt op alles wat je creatief maakt. Dus de maker van het filmpje heeft iets creatiefs gemaakt en dan geldt het auteursrecht," zegt hij tegenover de NOS.

Omroep MAX-directeur Jan Slagter heeft begrip voor de reactie van de filmmaker. "Ik ben voor satire, maar er zijn grenzen. Ik vind het echt smakeloos," aldus Jan Slagter vorige week bij NPO Radio 1. "Dat lied is voor kerkelijken heel belangrijk. Je kwetst hier ook heel veel mensen mee die vinden dat dat Nashville-document niet kan."

Reacties

Grenzen worden overschreden en het respect is ver te zoeken. Wat telt is de aandacht die zo'n filmpje krijgt. Ik adviseer aan de maker om niet hetzelfde te doen bij godheden van een andere cultuur, want dan zouden de represailles mogelijk anders uitvallen. Geldt ook voor Saskia Noort, die onze Heer nog erger benoemde!
REAGEER
Ook ik zag het schunnige beledigende filmpje, gemaakt door lieden die geen moraal kennen. Bah, wat een viezigheid, terwijl Kees v.d. Staaij een door-en-door fatsoenlijke man is. Wellicht een beetje saai, maar dat mag toch? Ik ken mensen uit mijn gemeente die ook naar

Jinek keken en toen bij het filmpje de TV pardoes hebben uitgezet. Zouden de makers dat bij een moslimvoorganger gedurfd hebben? Ik weet zeker van niet...! Ze weten dat christenen niet gewelddadig reageren.
REAGEER
H
Inderdaad, om precies zo'n filmpje is Theo van Gogh vermoord.
REAGEER
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify