regenboogvlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Honderden mensen willen met regenboogvlaggen naar partijbureau SGP

"Toen we de Nashville verklaring zagen, schrokken we van de toon en de boodschap. We vinden het tijd voor een tegenactie," zegt Olaf Kernerink (19), woordvoerder van het evenement 'Mannenliefde met Van Der Staaij'. Honderden mensen zijn van plan om op vrijdag 18 januari een signaal af te geven nadat SGP-leider Van der Staaij de veelbekritiseerde Nashville verklaring ondertekende.

De Nashville verklaring werd in 2017 opgesteld in de Verenigde Staten, maar afgelopen zondag werd een Nederlandse vertaling gepubliceerd. In het omstreden document wordt betoogd dat homoseksualiteit zonde is en dat het huwelijk alleen een verbintenis tussen man en vrouw kan zijn. Olaf: "Zelf behoor ik tot de LHBTI-gemeenschap. Ik heb geen christelijke achtergrond, maar ben ervan overtuigd dat dit voor veel homoseksuele christenen een schokkende verklaring is. Ook voor hen willen we ons geluid laten horen."

Wat zijn jullie op 18 januari van plan?
"We willen met een groep mensen naar het partijbureau van de SGP in Rotterdam gaan. Daar willen we zwaaien met regenboogvlaggen en op de grond regenbogen krijten. Ook hebben we sprekers uit de LHBTI-gemeenschap uitgenodigd die uit ervaring vertellen over hoe het is om als homoseksueel of transgender te leven. Meer dan 300 mensen hebben op Facebook aangegeven te willen komen. De vraag blijft natuurlijk of ze ook daadwerkelijk gaan komen. Als het aantal mensen te groot is overwegen we om uit te wijken naar een veld in de buurt van het SGP-partijbureau."

Is jullie actie bedoeld om SGP'ers te intimideren en waarom gaan jullie niet bij Kees van der Staaij op de koffie?
"Nee, het gaat om een ludieke actie. We willen laten zien dat we het niet met de Nashville verklaring eens zijn en solidariteit met LHBTI'ers tonen. Ik vermoed dat een gesprek met Kees van der Staaij niets gaat opleveren."

Vind je dat orthodoxe christenen de vrijheid hebben om hun eigen visie op huwelijk en seksualiteit te uiten?
"Ja, die vrijheid hebben ze. Tegelijkertijd hebben wij de vrijheid om een tegenactie op te zetten. Wel wil ik een kanttekening plaatsen. Een standpunt tegen homoseksualiteit is meer dan een mening. Zo'n standpunt kan heel schadelijk zijn voor homoseksuelen uit christelijke kring. Voor de helderheid, we pleiten niet voor aangiftes indienen. Ik snap dat sommige mensen dat doen, maar persoonlijk vind ik dat niet de ideale oplossing."

Namens de SGP laat fractievoorlichter Menno de Bruyne weten dat er door de politieke partij niet concreet actie wordt ondernomen. Wel houdt de partij rekening met de demonstratie. Het is volgens hem afwachten of het er ook echt van gaat komen, omdat de ophef over de Nashville verklaring dan mogelijk voorbij is.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Reacties

De " nieuwe religie" laat van zich horen, ze zijn zeer gedreven.

De ""toleranten"" nemem géén genoegen met een andere mening en zeker niet als hij uit christelijke hoek komt.

De laatste fase komt dichterbij......
Nou Hans, tot ziens dan maar !
K
Over tolerantie gesproken, hopelijk komt het niet zover als in Sodom en Gomorra. Jezus heeft er wel voor gewaarschuwd. Het komt heel bedreigend over. Ook een schaduwrandje van de democratie, "" wat de meerderheid gelooft is waarheid ""

We zien het vandaag en in de geschiedenis wat daar de gevolgen van kunnen zijn.

Wij blijven bidden voor deze intolerante mensen, hopelijk doen ze dat bij de SGP ook.

Wij hebben medelijden met deze mensen.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen