Bart Jan Spruyt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Waarom Bart Jan Spruyt geen spijt heeft na ondertekenen Nashville verklaring

"Het waardenrelativisme dat onze cultuur doortrekt, heeft ook geresulteerd in hedendaagse opvattingen over huwelijk en seksualiteit. Het huwelijk is dan geen heilzame, voorgegeven orde meer, maar een constructie die wij naar believen kunnen herdefiniëren," schrijft Bart Jan Spruyt in het Nederlands Dagblad. Hij is één van de ondertekenaars van de Nashville verklaring.

De columnist merkt op dat door dit waardenrelativisme sekse geen gegeven is "maar onzeker, flexibel en veranderbaar. En dit gedachtegoed is niet zomaar een mogelijkheid die zich aandient, maar een manier van denken die actief wordt gepropageerd: door lobbygroepen, door politici, door de overheid. Wie dit denken afwijst, doet niet meer mee. (...) De Nederlandse Nashvilleverklaring zag ik als een poging om het debat over deze heikele kwestie binnen de kerken te voeren. 

Met Rosaria Butterfield (ex-lhbti-activiste en één van de ondertekenaars van de oorspronkelijke Nashville verklaring, red.) denk ik dat het in deze discussie uiteindelijk gaat over de vraag óf en hoe wij ons door de Bijbel laten gezeggen. ‘Wat op het spel staat is de vraag of we de Bijbel kunnen vertrouwen als die zegt wie je bent, wie God is en wat wij te doen hebben.’"

Lees hier de volledige column van Bart Jan Spruyt.

Foto: EO


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Reacties

Bart Jan Spruyt slaat de spijker precies op de kop. We moeten bevorderen dat waardenrelativisme in ieder geval buiten de kerken wordt gehouden en waar mogelijk de hele samenleving ervan genezen wordt. Daarbij moet men zich niet laten weerhouden door zorgen over pastorale gevolgen, eerst moet namelijk de waarheid begrepen worden, daarna pas hoe lijdende mensen daarmee om moeten gaan.
A
Gods Woord spreekt door de Nashville verklaring vanuit Zijn Liefde zoals in Hebr. 4

12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zo diep, dat het vaneenscheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het schift overleggingen en gedachten van de harten;Ja, scheidt vaneen (discrimineert) ziel en geest......Wie reageert uit de ZIEL?, en wie uit de GEEST? met zichtbare gevolgen, resp. onvrede, chaos, afwijzing, en bevestiging, Shalom, JIJ KIEST.

God geeft, en de mens neemt.

Twee VU-collega's van Piet de Vries vanavond in de NRC. Zij vinden dat Origenes in de 3de eeuw het letterlijk lezen van de Bijbel al heeft verworpen. De Vries heeft zich die eerste jaars-stof niet eigengemaakt en hoort aan de academie niet thuis. Ik citeer letterlijk, je kunt het controleren.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen