miskraam

Mooi

11 januari 2019 door Shehera Vega Sánchez

Vala raakte door haar miskraam het vertrouwen in haar lichaam kwijt

Zeker 20 procent van alle vrouwen in Nederland krijgen te maken met een miskraam. Hoewel er vaak luchtig over wordt gedaan, heeft een miskraam een grotere impact dan de meesten denken. "Er overheen komen kost tijd", legt journalist Vala van den Boomen uit in haar blog op Me-To-We

Films
Voordat ze aan kinderen begon had Vala natuurlijk ook weleens gehoord over miskramen. "Ik zag het ook af en toe in films: zwangere vrouw ontdekt op een dag bloed in haar broek, heeft wat buikpijn, huilt even en gaat verder met haar leven", schrijft ze. "Dat was dus ook het beeld dat ik ervan had: vervelend, maar shit happens. Move on."

Toen het haar echter zelf overkwam leerde ze dat een miskraam je leven behoorlijk op zijn kop kan zetten.

Echo
Twee van haar miskramen kreeg ze na de 12e week van haar zwangerschap. Hoewel er lichamelijk geen enkel teken was dat er iets mis was, kwamen ze er via een echo per toeval achter dat de hartjes niet meer klopten. Vala moest vervolgens naar het ziekenhuis om haar overleden kindjes operatief uit haar buik te laten verwijderen.

"Dus een kwestie van even een beetje kramp en dan weer door? Was het maar zo’n feest. Niet alleen de miskramen zelf waren verre van eenvoudig, ook de nasleep ervan was heel wat ingrijpender dan het van een afstand altijd lijkt. Want het duurde lang voor ik mijn lichaam weer durfde te vertrouwen."

Heftige nasleep
In de heftige nasleep had Vala het idee alsof ze de autonomie over haar lijf was kwijtgeraakt. "Het voelde alsof mijn lichaam niet meer van mij was, alsof het me was afgepakt." Ze weet dat sommige mensen misschien vinden dat ze overdrijft, aangezien het 'slechts' een miskraam is. Toch voelde het alsof haar lijf kapot was.

Leren vertrouwen
Hoewel ze er zeker bovenop is gekomen, kostte het tijd om weer in contact te komen met haar lichaam. "Het heeft even geduurd voor ik weer echt terug durfde te keren naar dat lichaam, er opnieuw in durfde neer te dalen en erop te vertrouwen dat het me zou dragen. Omdat het me ook zo keihard heeft laten vallen."

"Ja, miskramen komen vaak voor. Ja, miskramen zijn normaal. Maar dat betekent niet dat je dus ook maar kunt doen, zou moeten doen, alsof er niks gebeurd is. Een kind verliezen, het vertrouwen in je lijf verliezen, daar overheen komen kost tijd."

Lees Vala's volledige verhaal hier. 


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify