eetstoornis

Mooi

10 januari 2019 door Shehera Vega Sánchez

Actrice Lisse Knaapen: "Ik wist niet dat er zoveel mensen zijn met een eetstoornis"

De 25-jarige actrice Lisse Knaapen zal dit jaar 88 keer de solovoorstelling 'Emma wil leven' opvoeren. In deze voorstelling zal ze de rol vertolken van Emma, een meisje wat jarenlang worstelde met anorexia nervosa. Op 18-jarige leeftijd overleed ze aan de gevolgen van haar ziekte. LindaNieuws sprak met Lisse en de moeilijke voorstelling die ze vanaf deze maand zal spelen. "De eerste keer dat we de volledige doorloop van de voorstelling deden, was ik na twintig minuten doodop. "

Haar verhaal
'Emma wil leven' zal op 24 januari in premiere gaan in het Zaantheater in Zaandam. De voorstelling zal een monoloog zijn over Emma en haar gevecht tegen haar eetstoornis. Aanleiding voor het stuk waren de documentaire 'Emma wil leven' van Jessica Vilerius en het gelijknamige boek van Josh Zwaan.

Lisse: "Emma was ontzettend open over alles en dat maakte het makkelijker om haar te begrijpen. Haar moeder zei ook dat dit was wat Emma wilde: dat haar verhaal verteld zou worden.”

Eetstoornis
Een voorstelling als deze is volgens de jonge actrice erg belangrijk. "Toen ik hoorde dat ik deze voorstelling mocht doen, ben ik eens beter om me heen gaan kijken en vragen gaan stellen", legt ze uit. "Ik wist eerlijk waar niet dat er zoveel mensen waren met een eetstoornis. "

"En van anorexia wist ik ook niet veel. Je denkt dat je iemand als het ware door elkaar moet schudden, moet zeggen dat-ie moet gaan eten. Maar daar gaat het helemaal niet om."

Monster
Lisse omschrijft de stoornis als een groot monster in iemands hoofd. Een monster waar mensen helaas moeilijk van los kunnen komen. Het is precies dat conflict dat ze wil belichten in het stuk. "Ik speel zowel het monster als Emma zelf. Emma wil graag leven en het monster kwijtraken, maar dat gaat niet."

Lees het hele interview met Lisse hier.


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify