Hervormde predikant koppelt sportieve prestatie aan geestelijke vernieuwing

Het begon met hardlopen na catechisatie. Ds. Martin van Oordt uit Bodegraven ontdekte, toen hij predikant was in Hendrik-Ido-Ambacht, dat veel jongeren vastliepen, met hun opleiding, in hun geloof. "Ik zag een tekort aan doorzettingsvermogen," vertelt hij in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

"Daarom ging ik elke week na catechisatie hardlopen. Wie wilde, mocht mee. Meteen twaalf kilometer hardlopen, en maar zien of je dat vol kunt houden. Ik wilde ze laten zien dat je door kunt gaan, ook als je heel moe bent. Na afloop dronken we wat met elkaar, en dan kwamen de gesprekken los. Het begon met een paar jongeren, later liepen we met wel twintig man. Het begon uit de hand te lopen, en hardlopen is blessuregevoelig. Kort daarna ben ik naar Middelburg vertrokken. Maar het concept liet me niet los."

Racefiets
"Ik kwam in Middelburg en dacht: Dit moet ik voortzetten, maar dan met de racefiets – fietsen is veel minder blessuregevoelig dan hardlopen. En we moeten niet in Nederland blijven, maar naar de bergen gaan. In een andere omgeving kun je kritischer naar jezelf kijken. Ik ben een paar jaar met een groep uit Middelburg gaan fietsen in de bergen. Toen kreeg ik een beroep naar Bodegraven. Het eerste jaar dat ik in Bodegraven stond, ben ik nog meegegaan met een groep uit Middelburg, maar mijn plan was om er daarna mee te stoppen. Daar stak een vrouw die altijd meeging om te koken een stokje voor. Ze zei dat ik niet moest stoppen, maar het juist moest uitbreiden. Ik heb haar woorden ervaren als de stem van God."

Stichting
Er klinkt verwondering door in de stem van ds. Van Oordt, als hij vertelt hoe daarna alles samenkwam: "In september 2016 heb ik met een vriend uit Hendrik-Ido-Ambacht gepraat over het fietsen in de bergen. Hij adviseerde mij om een stichting op te richten en bood aan om zelf voorzitter te worden. Een andere vriend wilde penningmeester worden. We moesten nog een mooie naam hebben. Ik kwam uit bij Psalm 51, waar staat: ‘Schep in mij een rein hart, o God, en vernieuw in mijn binnenste een standvastige geest.’ Het Hebreeuwse woord voor vernieuwen is chadash."

Wat willen jullie bereiken met een week keihard fietsen?
"Ons doel is geestelijke opbouw. Veel jongeren worstelen met hun identiteit. Er zijn zoveel mogelijkheden waaruit ze kunnen kiezen, qua opleidingen en werk. Tegelijkertijd is er een enorm tekort aan besef van wie je bent in Christus. In Christus ben je een nieuwe schepping, het oude is voorbijgegaan. Onze lijfspreuk is: niet wat je doet, bepaalt wie je bent, maar wie je bent, bepaalt wat je doet. De strijd tegen zonde kun je pas gaan voeren als je je realiseert wie je in Christus bent. Tijdens een week op de fiets komen de deelnemers uit hun comfortzone, soms zitten ze er even helemaal doorheen. Ik fiets meestal achterin bij degenen die het het zwaarst hebben, daar wordt de grootste prestatie geleverd. Het mooie is: iedereen komt boven, het gebeurt maar heel zelden dat iemand echt afhaakt. ’s Avonds, als iedereen lekker heeft gegeten en is bijgekomen, gaat de Bijbel open. Dan komen de mooiste gesprekken op gang."

Ook fietsen met een groep uit de gemeente op de Alpe d’Huez? Kijk op www.chadash.nl voor meer informatie.

Klik hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify