Henk-Jan Prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Nashville verklaring: Hervormde predikant verbaast zich over "morele verontwaardiging"

"Ik vind de morele verontwaardiging over het document eigenlijk interessanter dan de inhoud van de Nashville verklaring," stelt ds. Henk-Jan Prosman. In een blog op The Post Online reageert de hervormde predikant uit Nieuwkoop op de veelbekritiseerde verklaring die door meer dan tweehonderd orthodoxe dominees, politici en andere voormannen is ondertekend.

Prosman vindt dat de liberale positie, die een voortschrijdende emancipatie veronderstelt, niet bepaald stabiel is. "Ten opzichte van de jaren zeventig en tachtig zijn we een flinke stap teruggegaan in de tijd. Seksuele vrijheid en diversiteit betekende destijds nog dat kinderporno vrijelijk verspreid kon worden, dat bijvoorbeeld liberalen als Ed Nijpels ervoor pleitten de minimum leeftijd voor seksueel verkeer te verlagen naar 12 jaar. (...) Laten we dus niet doen of alleen christenen een normatieve kijk hebben op de menselijke relaties en seksualiteit. 

Voor links-liberalen is er, als ik het goed zie, nog een tweede probleem. De blijde boodschap van seksuele diversiteit verdraagt zich nogal moeizaam met het eveneens nagestreefde doel van culturele diversiteit. Dat ideaal van seksuele diversiteit is een typisch westers fenomeen. Crosscultureel is het huwelijk tussen man en vrouw de regel, niet de uitzondering. (...) Ook onder de vele niet-westerse minderheden in Nederland is verrassend weinig animo voor de gelijkwaardigheid van homo- en heteroseksualiteit. 

De orthodox christelijke visie is echt niet zo afwijkend als de Nederlandse regenboogvlaggen-brigade voor waar wil hebben, maar wordt ondersteund door een overweldigende antropologische, historische en natuurrechtelijke evidentie."

Lees hier de volledige column van ds. Henk-Jan Prosman.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Reacties

Om over na te denken!
E
Intelligent verhaal.
Twee VU-collega's van Piet de Vries vanavond in de NRC. Zij vinden dat Origenes in de 3de eeuw het letterlijk lezen van de Bijbel al heeft verworpen. De Vries heeft zich die eerste jaars-stof niet eigengemaakt en hoort aan de academie niet thuis. Ik citeer letterlijk, je kunt het controleren.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen