Arjan Baan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Arjan Baan vraagt vergeving voor harde kanten en onduidelijkheden in Nashville verklaring

"De Nashville verklaring blijkt een aantal harde kanten te hebben die naar voren zijn gekomen door de reacties die wij hebben gelezen. Dit hebben wij zo niet bedoeld. Ik vraag hiervoor vergeving," stelt evangelist Arjan Baan in gesprek met Het Kontakt. Met ds. P. de Vries nam hij het intiatief om het veelbekritiseerde Amerikaanse pamflet over huwelijk en seksualiteit te vertalen.

De vele negatieve reacties hebben de evangelist aan het denken gezet. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat het zo niet had gemoeten." Baan onderstreept tegelijkertijd dat hij geen woord terugneemt uit het document en volledig achter de boodschap blijft staan. "Er had alleen een uitgebreidere toelichting toegevoegd moeten worden om uit te leggen wat wel en wat we niet bedoelden. Ik vraag vergeving voor de onduidelijkheden die het document oproept waardoor wij jongeren en ouderen in en buiten de kerken onnodig pijn hebben gedaan."

Een aantal artikelen uit de Nashville verklaring suggeert volgens critici dat homo's en lesbiennes genezen kunnen worden van hun geaardheid. Baan maakt duidelijk dat dit niet wordt bedoeld. Dat neemt niet weg dat volgens de spreker "uit getuigenissen blijkt dat dit bij sommige mensen gebeurt".

Ook ontkent Baan de kritiek dat de verklaring niet pastoraal genoeg zou zijn. De richtlijnen zijn volgens de evangelist bedoeld om lhbt'ers te bemoedigen en te helpen om volgens de Bijbel te leven. "We zijn zeker niet anti-homo. Vanuit de vrede van God kunnen en mogen we niemand haten, ook niet de mensen die worstelen met hun seksuele identiteit." De verklaring bevat een pastoraal naschrift. Door critici wordt datzelfde naschrift vooral als een doekje voor het bloeden beschouwt.

Zwijgen over homoseksualiteit vindt Baan geen optie. "Het blijft belangrijk om ook in deze postmoderne tijd Gods beginsels ten aanzien van huwelijk en gezin uit te dragen."

Op donderdag 10 januari heeft de werkgroep Nashville verklaring erkend dat de communicatie rondom het publiceren van de verklaring beter had gekund. Lees ook: Werkgroep Nashville verklaring: "Communicatie had beter gekund".

Lees hier het volledige interview met Arjan Baan.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat Nederlands weer, er is een duidelijk, helder en puntig geformuleerd standpunt en daar moeten dan met een inlegvelletje/zwamverhaal de scherpe kantjes van afgesneden worden. Deed Jezus dat ook als Hij de Schriftgeleerden van zijn tijd op de korrel nam? - Nee nooit. Bood Jezus ergens excuses voor aan? - nee nergens. Laten wij als discipelen evenzo de zondige dwaasheden van onze tijd in een fel licht zetten zonder spijtbetuigingen.