Piet Vergunst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 januari 2019 door Piet Vergunst, Gereformeerde Bond

Waarom de Gereformeerde Bond de Nashville verklaring niet ondertekent

In dit complexe thema moet je goed met twee woorden spreken. Belangrijker, homoseksualiteit is geen thema, maar gaat over mensen die we in de kerk pastoraal nabij willen zijn in hun levensvragen en geloofsvragen waarbij de Bijbel leidend is.

Ik onderschrijf beslist de inténtie van de Nashville verklaring in het protest tegen de genderideologie, waarbij ondertekenaars wellicht aangemoedigd zijn door een gevoel van machteloosheid over de snelle voortgaande ontwikkelingen in Nederland, waarbij je hier en daar het verwijt van discriminatie krijgt als je belijdt dat God de mens mannelijk en vrouwelijk schiep, dat Zijn Woord geen ruimte geeft aan de homoseksuele praktijk. In die zin is de verklaring opgeroepen door de publieke reactie van honderden predikanten van ‘Op goed gerucht’ na de laatste synodevergadering, waarin benadrukt werd dat het homohuwelijk in hun kerk geen enkel probleem is.

Toch besloot ik dit document niet te ondertekenen. Ik heb de initiatiefnemers half december laten weten dat ik de toon hier en daar te vierkant vind. Daarbij neem ik afstand van de suggestie dat als je oprecht christen bent, homofiele gevoelens kunnen verdwijnen, van de suggestie dat mensen bewust een transgender- of homoseksuele identiteit aannemen. De gebrokenheid van het leven blijft echter ook voor een christen.

Piet Vergunst is algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Broeder Vergunst heeft volgens mij deze bezwaren tegen de verklaring: 1) de toon hier en daar te vierkant; 2) de suggestie dat als je oprecht christen bent, homofiele gevoelens kunnen verdwijnen; 3) de suggestie dat mensen bewust een transgender- of homoseksuele identiteit aannemen; 4) de gebrokenheid van het leven ook voor een christen wordt niet erkend. Mijn advies aan hem: de verklaring nog eens goed lezen.
Beste Aad! We zijn (zeker gedoopten!) kinderen van God, die 'Onze Vader' is. Stel dat je als vader een zoon of kleinzoon hebt, die er voor uitkomt, dat hij niet van meisjes kan houden, zoals gebruikelijk. Maar dat hij op jongens valt. Dan blijf je toch van zo'n kind houden? Ik vermoed dat onze hemelse Vader er ook zo over denkt, al ken ik Gods gedachten niet goed.
A
Beste Nico! Nou en of, natuurlijk blijf ik dan van hem houden!! Dat is ook de toon van de verklaring volgens mij. Die toon pakken velen naar mijn inzicht niet op. Veel mensen denken dat als je gevoelens en gedragingen afwijst, je dan ook niet meer houdt van de ander die deze gevoelens en gedragingen heeft. Een diep, tragisch misverstand. Vanuit dat misverstand is er geen ruimte meer voor het eerlijk uiten van oprechte overtuigingen. Zelfs niet als die Bijbels zijn.
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (2)