Diederik van Dijk

Nieuws

04 januari 2019 door Jeffrey Schipper

SGP-senator Diederik van Dijk krijgt jeuk van groene kerken

Kerken die zich profileren als groen bezorgen Diederik van Dijk jeuk. Niet vanwege hun aandacht voor de schepping, benadrukt de SGP-senator. "Wie God liefheeft, houdt ook van wat Hij geschapen heeft." Maar waarom dan wel die jeuk? "Die zogenoemde groene kerken lijken hun focus te verleggen van de omgang met God naar de omgang met de aarde," schrijft hij in het Reformatorisch Dagblad.

Van Dijk: "De corebusiness van de kerk is de verkonding van het Evangelie voor verloren mensen. De boodschap van zonde en genade. (...) Als de kerk wel de noodklok luidt voor het klimaat, maar niet meer vanwege de verlorenheid van mensen, is de kerk geen kerk meer. Dan houden we een club over van nette burgers, die verzuren als ze een open haard ruiken."

Duurzame activiteiten kunnen volgens de columnist "voortkomen uit een kwijnend geestelijk leven. IJver voor groen en milieu kan een surrogaat worden voor wegstervend geloofsleven. (...) Evenzeer kan dit gelden voor het strijden voor een bepaalde Bijbelvertaling of een krampachtig ouderwetse invulling van de liturgie. Mensen zijn listig in het zoeken naar een vervanging voor de omgang met God."

De directeur van NPV Zorg vraagt zich dan ook af op de opkomst van groene kerken een teken van opbloei van nieuw leven is of een laatste stuiptrekking van wegstervend leven.

Lees de volledige column van Diederik van Dijk in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Laten we inderdaad als kerk bij onze basisroeping blijven: “... maakt al de volken tot Mijn discipelen...” Laten we Zijn liefde, bewogenheid en vergeving zien aan de wereld verloren in schuld. En laten we ervoor oppassen dat de wereld het niet te zeggen krijgt in de kerk. Want dan heeft de kerk ook niets meer te zeggen in de wereld. En laat milieubewust omgaan met de schepping voortkomen uit liefde en uit een intieme relatie met onze Schepper
REAGEER
G
Heel herkenbaar!
REAGEER
l
Het klimaat is onze nieuwe religie aan het worden. Het volk gaat ten onder door gebrek aan BIJBELSE kennis.
REAGEER
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify