IJM Nederland

Dagelijks leven

04 januari 2019 door Gertjan de Jong

Mindful leven? Word liever eens goed kwaad!

De mindfulness-industrie groeit en bloeit in het Westen. Van alle kanten worden we opgeroepen om ‘mindful’ te zijn. Mindful op het werk. Mindful met je baby. Mindful met Jezus. ‘McMindfulness’ wordt het ook wel genoemd: boeddhisme overgoten met een westers, zoetig en commercieel sausje.

De tegeltjeswijsheden van mindfulness-goeroes zijn moeilijk te ontwijken. Overal slingeren ze ongevraagd hun adviezen naar je toe. Op internet, in boekwinkels en vanaf schilderijtjes in de Xenos:
“Laat gaan wat was, accepteer wat is, omarm wat komt.”
“Just be in the moment.”
“De eerste stap naar geluk is mildheid en acceptatie.”

Het is natuurlijk geen totale onzin, dat mindfulness-denken. Natuurlijk is het goed om met aandacht te leven. Te letten op je ademhaling. Om niet bij het minste of geringste uit je vel te springen van woede. Om niet gelijk je oordeel klaar te hebben. Maar toch. Er bestaat ook zoiets als goed en kwaad in de wereld. Van niet alles kun je zeggen: Laat gaan wat was, accepteer wat is, omarm wat komt.

Augustinus doelde op ‘heilige woede’. Een woede die zich niet uit in verwoesting, maar juist in daden van moed, liefde en recht.

Schreeuw om bevrijding
Om maar wat te noemen: Er zijn circa 46 miljoen mensen die worden uitgebuit als slaaf. Wereldwijd zitten twee miljoen kinderen gevangen in de commerciële seksindustrie. Een meisje op de Filippijnen dat gedwongen wordt om seksuele handelingen te verrichten voor een webcam, heeft niks aan Happinez-wijsheden over ‘ontspannen leven in het hier en nu’. Zij schreeuwt om bevrijding, om recht vanwege het verschrikkelijke onrecht dat haar wordt aangedaan.

Datzelfde geldt voor de duizenden kinderen die worden uitgebuit in de visindustrie op het Voltameer in Ghana. Zij moeten duiken om verstrikte netten los te maken. Veel kinderen verdrinken er. Mildheid en acceptatie? Hoe goed dat ook kan zijn in andere situaties - niet hier!

Heilige woede
Kerkvader Augustinus zei ooit: “Hoop heeft twee dochters: woede en moed. Woede om hoe de dingen gaan, moed om de dingen beter te maken dan ze zijn.” Dan gaat het niet over blinde drift. Dat brengt slechts vernietiging. Nee, Augustinus doelde op ‘heilige woede’. Een woede die zich niet uit in verwoesting, maar juist in daden van moed, liefde en recht.

Ook vandaag zijn er mensen die door ‘heilige woede’ in beweging komen, soms met gevaar voor eigen leven. Zo zijn er mensen van International Justice Mission die, in samenwerking met de politie, het Voltameer opgaan om er kindslaven te bevrijden en uitbuiters voor het gerecht te dagen. Wat mij betreft zijn het helden. Juist omdat ze het hier en nu niet accepteren en hun levensdoel meer is dan ‘just be in the moment’ met een kop cappuccino op de bank.

Bekijk hier een video over kindslavernij op het Voltameer.

Reacties

“Laat gaan wat was, accepteer wat is, omarm wat komt.”

“Just be in the moment.” “De eerste stap naar geluk is mildheid en acceptatie.”

Zonder het Offer van Jezus en dus zonder zijn Geest is het allemaal tot meerder eer en glorie van onszelf. En over gezond ademhalen? Ik haal zeer bewust adem. Want bij inademen maken we de inhoud van onze longen groter: we creeren een leegte. Dat is we zeggen dat we het zelf niet kunnen. En meteen stroomt de adem - de Geest - in ons om ons te helpen, want zonder Hem kunnen we niets. Wordt vervolgd.
REAGEER
Danken voor wie we zijn zonder Hem? In Job 26 t/m 31 gaat hij zichzelf verdedigen. Hij heeft het meer dan 140x over mij, ik en mezelf. Zijn MIND was zo FUL van zichzelf. En daarna stelde God aan Job een paar vragen. En Job brak, bekeerde zich, ging denken zoals God denkt. Mindfulness is een kindje van het Boeddhisme! Dus als we de Geest niet willen bedroeven, reken het als zijnde dood, want we zijn met Christus begraven, opgestaan, naar de hemel gevaren en uitgestort. We leven pas als we leren leven vanuit het Hemels Jeruzalem. Wordt vervolgd
REAGEER
Anders gezegd: Kijk af van jezelf - van al onze omstandigheden - naar Jezus in het Hemels Jeruzalem zittend naast onze Vader op de troon van Genade - Hebr. 12:2. Laten we daar onze MIND FUL van maken, dan krijgt de Geest steeds meer ruimte in ons. Dan luisteren we naar Gods stem, die ons uitnodigt om Zijn rust in te gaan - Hebr. 4. Leren genieten van Zijn aanwezigheid, want dan krijgen we vrede - shalom - die onze MIND overstijgt.
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Jeffrey vond Ds. De Heer een ketter...