Willem Lingeman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Is samenwonen hetzelfde als trouwen?

Kunnen we in de kerk samenwonen accepteren als andere vorm van getrouwd zijn? Maakt de Bijbel onderscheid tussen huwelijk en samenwonen? Deze vragen behandelt Willem Lingeman, auteur van 'Verbonden voor het Leven', in onderstaande video. Hij hoort om zich heen dat veel kerken worstelen met wel of geen onderscheid maken tussen samenwonende en getrouwde stellen.

Bekijk de video en klik hier voor meer video's van Willem Lingeman:

Reacties

D
Originele invalshoek van de heer Lingeman, die ik waardeer om zijn compromisloos volgen van Gods Woord. Maar hoewel hij terecht benadrukt dat samenwonenden hun relatie niet als verbreekbaar mogen beschouwen, is deze vorm van relatie juist ontstáán vanwege het relatief vrijblijvende karakter ervan. Terecht wijst hij op de cultuurgebonden invulling van de huwelijksceremonie. Maar zolang de kerk in Bijbelse gehoorzaamheid aan de overheid deze invulling als de enige juiste wijze om tot een huwelijk te komen aanwijst, is dit de enige aangewezen weg.
H
Geachte Willem Lingeman,

Uw verhaal vind ik niet zo zorgvuldig.

1. Voor 1811 was het de taak van de kerken om huwelijken te sluiten. Voor dat dat kon gebeuren moest drie weken achtereen de namen van de trouwlustigen bekend gemaakt worden. Na 1811 is het de taak van de overheid.

2. Dat de predikant zwaaide met het trouwboekje is een teken dat hij besefte dat hij geen huwelijk mag bevestigen wat niet door de overheid is gesloten.

3. Een (niet publieke) overeenkomst tussen twee trouwlustigen kan niet als een wettig huwelijk beschouwd worden.

Ik ben het helemaal eens met Willem Lingeman. Hij heeft gelijk dat het huwelijk een beslissing van man en vrouw is om trouw aan elkaar te zijn en samen te wonen tot de dood hen scheidt, meer niet. Er hoeft geen ambtenaar bij, of een predikant of priester om het in Gods ogen een huwelijk te laten zijn. Sterker gesteld: de eerste waarmee je 'het' doet, daarmee ben je getrouwd!
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.